befolyásszerzés

2021.01.27. 13:59

Egymillió adag oltást ajándékozott Nepálnak India

Nepálban példátlan oltási kampány kezdődött szerdán, miután a szomszédos India egymillió adag koronavírus elleni védőoltást ajándékozott a himalájai országnak.

„Van egy új fegyverünk, és remélem, hogy hamarosan képesek leszünk legyőzni a koronavírust” – mondta az ötvenéves Dines Kafle, az első nepáli orvos, akit beoltottak az AstraZeneca vakcinájával.

A kampányt az egészségügyi dolgozókkal kezdték meg, akik közül tízezrek kapják meg első körben az oltást – mondta el K. P. Sarma Oli ügyvivő miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: szeretnének még több adag oltóanyagot venni Indiától kedvező áron, és ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak a szomszédos országgal.

India korábban jelezte: több millió adag vakcinát bocsát a dél-ázsiai országok rendelkezésére. Szakértők szerint Újdelhi ezzel próbálja ellensúlyozni Kína térségbeli terjeszkedését.

Peking is segítséget ígért Nepálnak, de egyelőre még engedélyeztetnie kell a Sinopharm oltóanyagát az országban.

Nepál az elmúlt években India és Kína diplomáciai és stratégiai befolyásért folytatott küzdelmének egyik középpontjává vált. Újdelhi évekig hiába próbálta felvenni a versenyt Pekinggel Nepálban, valamint a Maldív-szigeteken és Srí Lankán, ahol Kína jelentős infrastrukturális beruházásokba kezdett az Új Selyemút nevű projekt keretében. Azonban a koronavírus elleni oltóanyagok iránti keresletnek köszönhetően Indiának lehetősége adódott, hogy visszaszerezze elvesztett befolyását ezekben az országokban, amelyek bármit megtennének a fő bevételi forrásukat jelentő turizmus újjáélesztéséért – mutattak rá diplomáciai források.

A több mint 30 millió lakosú Nepálban eddig 270 092 fertőzöttje és 2017 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában