Demográfia

2018.08.22. 10:45

Demény Pál: a családok kiszámítható támogatása a kulcs

Az általános választójog kiterjesztését javasolja Demény Pál demográfus, akit a nemzeti ünnepen a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Magyar Szent István Renddel tüntettek ki. A népességkutató egy tévés interjúban kifejtette: ha a kiskorúak szavazati jogot kapnának, csökkenne a nyugdíjasok befolyása.

Demény Pál pályafutása során a népességfogyás megállítására keresett megoldást. A társadalmi átformálódás magával hozta a nők bekapcsolódását a termelői ágazatba, és ez nehezen összeegyeztethető a népesség reprodukcióját biztosító gyermekvállalással – mondta a népességkutató az Echo Tv Napi aktuális című műsorában.

Demény Pál, a Szent István Rend kitüntetettje, aki – Áder János köztársasági elnök szavai szerint – egész életében arra kereste a választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, a gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

Demény Pál szerint a kulcs a családok kiszámítható támogatása. A női munkavállalás pedig a haladó társadalmak berendezkedésének elengedhetetlen következménye – mutatott rá a kutató.

Demény Pál György átveszi a Szent István Rendet Áder János államfőtől 2018. augusztus 20-án
MTI Fotó: Mohai Balázs

A családtámogatási rendszer egészen szép eredményeket ért el – mondta Demény Pál, aki hozzátette: az átlagosan egy családban születendő gyermekek száma 10 évvel ezelőtt még csak 1.25 volt. Ez a szám mára 1.45-re emelkedett – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: ez azonban még jócskán elmarad a 2.1-től, ami szükséges volna a népesség reprodukciójához.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában