Járvány

2021.03.25. 06:10

Brazíliában meghaladta a 300 ezret a halálos áldozatok száma

Brazília a második ország, amely több mint 300 ezer lakosát vesztette már el az egy éve tartó világjárványban.

Meghaladta a 300 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma szerdán Brazíliában, miután a dél-amerikai ország a fertőzések újabb hullámát éli át, és az elmúlt napokban rekord halálozási adatokat jelentett.

Brazília a második ország, amely több mint 300 ezer lakosát vesztette már el az egy éve tartó világjárványban. Az Egyesült Államok, amelynek Brazíliánál nagyobb a lakossága, tavaly december 14-én lépte át ezt a szomorú határvonalat.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán csaknem 90 ezer (89 992) új koronavírusos esetet jelentett az előző napról, és 2009 újabb halottat, amivel 300 ezer 685-re nőtt a járvány eddigi brazíliai halálos áldozatainak száma. Egy nappal korábban rekordszámú, 3251 halálos áldozatot követelt az országban a Covid-19 betegség.

Helyi médiajelentések szerint a legfrissebb adatokat befolyásolhatták a kormány számítási módszereiben eszközölt változtatások is. A kedden hivatalba lépett új egészségügyi miniszter, Marcelo Queiroga egy sajtóértekezleten azt mondta, meg fogja vizsgálni, hogy a hatóságok eddig nem kisebbítették-e mesterségesen a járványadatokat.

A magas napi halálozási adatok fényében Brazília tagállami kormányzói és polgármesterei aggodalmukat fejezték ki, hogy a járvány áprilisban tovább növelheti az ország már most is túlterhelt kórházaira nehezedő nyomást.

Az utolsó százezer koronavírus-beteget alig 75 nap alatt veszítették el, amit egészségügyi szakértők a politikai koordináció hiányával, a könnyebben fertőző új vírusvariánsok elterjedésével és az ellátási protokollok be nem tartásával magyaráznak.

Jair Bolsonaro elnök szerdán találkozót tartott a kormányzati intézmények vezetőivel, hogy javítsák a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések összehangolását, de nem jelentett be változtatásokat.

Az elnök kezdettől megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, kétségeit hangoztatta a védőoltásokkal kapcsolatban, és megtámadta a szövetségi államok és helyi hatóságok önálló korlátozó intézkedéseit, ragaszkodva hozzá, hogy a gazdaságnak zakatolnia kell a nagyobb nehézségek elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában