Kollaboránsok

2020.09.22. 11:03

Bírók és ügyvédek gátolják a migránsok kitoloncolását Nagy-Britanniából

Nem engedik kitoloncolni az Egyesült Királyságból azokat a migránsokat, akik illegális, sok esetben tengeri úton érkeztek a szigetország területére. Még abban az esetben sem tudják megoldani a bevándorlók visszaküldését, ha európai országba szállítanák őket.

LONDON, UNITED KINGDOM - AUGUST 25: A protester holds a placard taking part in a Refugees Welcome Here demonstration outside the Home Office in London, United Kingdom on August 25, 2020. The event organised by the group Stand Up To Racism was highlighting the recent plight of refugees crossing the English Channel from France. Ray Tang / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Ray Tang

Ebben az évben több mint hatezer illegális migráns kelt át a La Manche-csatornán az Egyesült Királyságba, ennek ellenére a britek nem jeleskednek a kitoloncolásukban – írja a V4NA hírügynökség. A brit belügyminisztérium most azt tervezi, hogy heti rendszerességgel repülőgéppel küld vissza ezer embert Franciaországba, Németországba és Olaszországba. Olyan emberekről van szó, akik valamelyik európai országban már menekültstátuszt kaptak. A hírek szerint Priti Patel belügyminiszter „elfogadhatatlannak” tartja az átkeléseket.

A kitoloncolások azonban nem mennek könnyen. Legutóbb a brit belügy 20 migránst szeretett volna visszaküldeni repülőgéppel Spanyolországba, azonban egy bíró megakadályozta. Az ügyvédek azzal érveltek, hogy egy korábbi kitoloncolt migránscsoport Spanyolországban nem kapott ingyenes szállást és egészségügyi ellátást, így fennállt annak a veszélye, hogy hajléktalanná válnak.

A brit belügyminisztérium közölte a bírósággal, hogy Spanyolországtól biztosítékokat kaptak arra, hogy a tervezett kitoloncolási járaton tartózkodó migránsok ellátást kapnak, de a bíró mindenképpen blokkolta a visszaküldést.

Nem először fordult elő hasonló az Egyesült Királyságban. Augusztus végén a belügyminisztérium közzétett egy videót, amelyben „aktivista ügyvédeket” okoltak a kitoloncolások megakadályozásával. A videót hamar eltüntették a közösségimédia-felületeikről, Matthew Rycroft állandó titkár pedig kijelentette, hogy nem kellett volna a felvételt közzétenni.

Idén februárban azért nem tudtak kitoloncolni egy 50 fős csoportot, mert a bíróság az utolsó pillanatban közbelépett. Az indokuk az volt, hogy a migránsok gyerekkorukban érkeztek Nagy-Britanniába. A csoportból 17 embert végül sikerült elszállítani, de az országban maradt egy migráns, aki Londonban halálra szúrt egy férfit, illetve egy másik, aki Bristolban egy tinilányt erőszakolt meg és elrabolt egy másikat.

Borítókép: A migrációt támogató baloldali tüntető egy londoni demonstráción 2020. augusztus 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában