A "russzifikáció" leküzdése

2018.09.19. 19:57

Betiltanák az orosz kultúra nyilvános népszerűsítését az ukránok

Moratóriumot vezetett be a nyugat-ukrajnai Lvivi terület kormányzata az „orosz kulturális termékek” bármely formában történő nyilvános használatára, népszerűsítésére – jelentette szerdán a strana.ua ukrán hírportál.

A moratórium bevezetésére a lvivi területi tanács keddi ülésén 84 képviselőből 57 szavazott igennel. Az intézkedés addig a „pillanatig” lesz érvényben, amíg „teljesen meg nem szűnik a megszállás Ukrajna területén” – olvasható a tanács közleményében, Oroszországnak a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepére utalva.

A lépés célja „a társadalmi feszültségek fokozódásának és az etnikai viszályok kirobbanásának elkerülése”, valamint (a szovjet időkre visszanyúló) „sokáig tartó russzifikáció következményeinek leküzdése” – idézte az indoklást a gazeta.ru orosz híroldal.

Hogy pontosan mi mindenre terjedne ki az újonnan elfogadott moratórium, és hogyan hajtanák végre, az egyelőre nem világos. A lvivi tanács ugyanakkor javasolta a terület helyi önkormányzatainak is, hogy ők is hozzanak hasonló döntéseket.

A lvivi képviselők – írta a strana.ua és a gazeta.ru – a kijevi parlament elé terjesztettek egy törvényjavaslatot arról, hogy tiltsák be az ország teljes területén az „audiovizuális művek nyilvános lejátszását az agresszor állam nyelvén”, azaz orosz nyelven.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint az ukrán médiahatóság szerdán közölte, a kormány támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy sújtsák szankciókkal az olyan orosz könyvkiadókat, amelyek Kijev szerint ukránellenes tartalmú anyagokat forgalmaznak.

A TASZSZ ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy tavaly év elején lépett hatályba az az ukrán jogszabály, amely korlátozta az „ukránellenes tartalmú külföldi termékek behozatalát”, majd néhány hónappal később Kijev elrendelte az olyan oroszországi kiadású termékek kivonását a forgalomból, amelyek a szükséges engedélyek nélkül kerültek Ukrajnába. Azóta több mint 30 orosz kiadó mintegy 160 publikációját vonták ki a forgalomból.

Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, majd felkelést szított Kelet-Ukrajnában, aminek következtében az oroszbarát lázadók két szakadár „államot” kiáltottak ki, az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot. Kijev szerint Moszkva pénzzel és fegyverrel is támogatja a szakadár területeket, az ukrán kormány ezért Oroszországot agresszornak és megszálló hatalomnak tekinti mind a Krímben, mind Kelet-Ukrajnában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában