Ország-világ

2021.01.22. 06:03

Betarthatatlan ígéretet kapott a Jobbik ifjúsági tagozata

Jakab Péternek a párt széthullás közeli állapotban lévő tagsága miatt kulcsfontosságú, hogy a Jobbik ifjúsági tagozatának támogatását megtartsa. Az egyezség szerint ha a fiatalok keményen dolgoznak a kampányokban, cserébe néhányuk helyet kap a következő Országgyűlésben.

Budapest, 2019. október 23. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje beszédet mond a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a VIII. kerületi Corvin közben 2019. október 23-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Befutó listás helyeket ígért a Jobbik elnöksége a párt ifjúsági tagozatának, cserében a borsodi kampányban elvégzett munkájukért – tudta meg a Magyar Nemzet egy, a Jobbik belső ügyeire rálátó forrástól. Mint elmondta:

a párt tagsága a teljes széthullás közelében van, olyannyira, hogy a borsodi időközi választás előtt már alig tudtak aktivistákat mozgósítani, így a Jobbik vezetésének az ifjúsági tagozathoz kellett fordulnia.

Források szerint a fiatalok oroszlánrészt vállaltak az antiszemita botrányáról elhíresült Bíró László melletti kampányolásban, de ehhez arra a nagyvonalú ígérgetésre is szükség volt, amellyel Jakabék kecsegtették őket.

A lap értesüléseit egy másik, szintén a Jobbik belső dolgaiban jártas forrás is megerősítette, hozzátéve: ezt az ígéretet szinte biztos, hogy nem fogja tudni teljesíteni a pártvezetés, hiszen az sem valószínű, hogy a jelenlegi képviselőik közül mindannyian befutó helyet kaparintanak meg a Gyurcsány Ferenc vezette szivárványkoalíció közös listáján.

„Ha az ifjúsági tagozat tagságában tudatosul, hogy átejtették őket, és kimennek a vezetés alól, akkor gyakorlatilag nem lesz, aki dolgozzon Jakabéknak a következő kampányban”

– vélekedett.

A Jobbik elnökségének tehát kulcsfontosságú, hogy fenntartsa a lelkesedést az ifjúsági tagozat berkein belül, csakhogy ez már most is komoly nehézségekbe ütközhet. A Demokrata hetilap értesülései szerint a Jobbik ifjúsági tagozata nemrég ultimátumszerű levelet intézett a pártvezetéshez. A Keresztesy Gergő által vezetett ifjúsági tagozat azt követelte, hogy a párt vezetése azonnali hatállyal távolítsa el Béres Ferenc Attila kommunikációs igazgatót. Mint ismert, Béres egyben a Zsúrpubi.hu nevű jobbikos bulvároldal kiadójának igazgatója is.

A lap forrása ráadásul azt állította: Keresztesyék határozott felszólítása hosszú folyamat eredménye, az utolsó csepp az a Jobbik Facebook-oldalán megjelent fotómontázs volt, amelyen feszületet a kezükben tartó emberek láthatók, és amellyel a párt kommunikációja Donald Trump és Orbán Viktor támogatóit kívánta kigúnyolni.

A Demokrata információi szerint az ifjúsági tagozat fellépésének következtében Béres Ferenc Attila magyarázkodásra kényszerült, de lényegében munkatársaira kente a felelősséget. A pártelnökség pedig nem távolította el pozíciójából, vagyis az Keresztesyék legfőbb követelése nem teljesült.

Az ifjúsági tagozat elnöke a Jobbik sajtóosztályán keresztül kiadott csütörtöki közleményében tagadta a Demokrata állításait, hangsúlyozva: teljes egységben dolgoznak a kormányváltásért. Keresztesy Gergő továbbá kijelentette: megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A Magyar Nemzet egyik forrása az üggyel kapcsolatban azt állította:

kérdéses, hogy meddig tartanak még ki Keresztesyék a jelenlegi vezetés mellett.

„A legtöbben közülük jobboldali, polgári és keresztény családokból jönnek, ezért nehezen tudják elfogadni, hogy Jakabék összefogtak Gyurcsánnyal” – fejtette ki.

Vonának is sok volt a jobbikos kereszténygyalázás

A Jobbik provokatív, a keresztény embereket kigúnyoló fotómontázsára a párt volt elnöke is felháborodott hangnemben reagált.

„Most tényleg a feszület meg Jézus a legnagyobb probléma a NER-rel? Annyi mindent lehetett volna még róluk mutatni! Miért pont ezt kellett? Ez a Jobbik problémája?” – írta Vona Gábor a Facebook-oldalán. „Szégyellem magam, és örülök, hogy nem vagyok most köztetek. Ez gyalázat. Balról előzzük a DK-t…” – tette hozzá. A botrányos fotómontázst Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője is elítélte. A politikus a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „Ne gyűlöletkeltésben akarjuk legyőzni a Fideszt!”

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője beszédet mond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában