összejövetel

2018.04.25. 17:05

Béke csúcstalálkozót tart nyáron Ferenc pápa

A pápa az összes közel-keleti keresztény felekezet vezetőit meghívta, hogy megvitassák, hogyan tudnak hozzájárulni a térség békéjének megteremtéséhez - közölte szerdán a Vatikán.

A találkozót július 7-én tartják Bari adriai kikötővárosban, amelynek bazilikájában őrzik a nyugati és a keleti keresztények által egyaránt tisztelt Szent Miklós ereklyéit.

A mai Törökország területén fekvő Myrában 1700 éve élt Miklós különösen nagy tiszteletnek örvend a közel-keleti – szíriai, iraki, egyiptomi és libanoni – ortodox keresztény egyházak körében.

Szent Miklósnak hódolnak a szíriai rendszer szövetségese, Oroszország ortodox keresztényei is. A Vatikán közlése szerint a találkozó „ökumenikus békegyűlés” lesz, amelyen a vallási vezetők megvitathatják „a megannyi hittestvérük sorsát befolyásoló drámai közel-keleti helyzetet”.

Ferenc pápa több alkalommal hangot adott a közel-keleti és mindenekelőtt a szíriai helyzet, valamint a térség különösen veszélyeztetett keresztény közösségei miatti aggodalmának.

Április elején az argentin pápa szorgalmazta, hogy vessenek véget a Szíriában folyó „irtóháborúnak”, és megbékélést szorgalmazott a Szentföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában