Ország-világ

2020.10.20. 06:17

Baloldali blöff az önkormányzatok népszavaztatása uniós ügyben

„Karácsony Gergely kezdeményezése a baloldali szavazóknak esetleg egy jól csengő, ám megvalósíthatatlan politikai koncepció, egy kommunikációs trükk, amelynek jogi képtelenségével vélhetően a kitalálói is pontosan tisztában vannak” – reagált a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a főpolgármester azon kezdeményezésére, hogy helyi népszavazásokat indítanának a baloldali települések. A főpolgármester arról akar helyi referendumokat tartatni, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő európai uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kapják meg.

Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy kizárólag a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó ügyről lehet helyi népszavazást tartani, a helyi önkormányzatok pedig a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében működnek – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek. Az alkotmányjogász szerint jogilag lehetetlen a főpolgármester azon törekvése, hogy helyi népszavazás útján uniós forráshoz juttassa az önkormányzatokat. Ifj. Lomnici szerint könnyen belátható, hogy az országnak juttatott helyreállítási források felosztásának kérdése nem tartozik a helyi közügyek körébe, az országos közügyek intézése, valamint az országos közhatalom gyakorlása a helyi önkormányzatok részéről pedig fogalmilag kizárt.

„Másfelől a névszavazásról szóló törvény a fentieket megerősítve kimondja, hogy helyi népszavazás csak a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben rendelhető el, illetve nem lehet helyi népszavazást tartani a költségvetésről és a zárszámadásról. Külön érdekesség, hogy a költségvetés az országos népszavazások esetén is tiltott tárgykörnek minősül” – mondta a lapnak ifj. Lomnici. Hozzátette: mindezek alapján megállapítható, hogy Karácsony Gergely kezdeményezése a baloldali szavazóknak esetleg egy jól csengő, ám megvalósíthatatlan politikai koncepció.

„Ezenfelül egy kommunikációs trükk, amelynek jogi képtelenségével vélhetően a kitalálói is pontosan tisztában vannak” – emlékeztet a hírhedt baloldali gondolkodó, Saul Alinsky módszereire. Alinsky politikai filozófiájában komoly szerephez jutott a hagyományos politikai folyamatokat megkerülő érdekérvényesítés, továbbá a politikai ellenfelek sorozatos bosszantása, akadályozása, miközben a saját szabályaik szerinti eljárásra kényszerítve kifárasztják őket – mutatott rá az alkotmányjogász. Lomnici szerint a választási szervek túlterhelése a jogszabályi kritériumoknak nem megfelelő népszavazási kérdésekkel illeszkedik azon nyomásgyakorlási kísérletek sorába, amelyekkel a baloldal a demokratikusan megválasztott, kétharmados parlamenti többségű kormánypártokat támadja. „A tagállami kormányzatoknak juttatott uniós források feletti helyi referendumokkal történő rendelkezés – ráadásul szelektáltan, pusztán a balliberális vezetésű településeket érintve – jogi és politikai abszurdumnak tekinthető” – zárta szakmai állásfoglalását az alkotmányjogász.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-képviselőcsoport frakcióvezetője szerint Karácsony a népszavazási kísérlettel a korábbi kudarcát leplezve előre akar menekülni. „A főpolgármester a szombati népszavazás-kezdeményezésével beismerte: mégsem tud európai uniós többletforrást szerezni Budapestnek. Számtalanszor megígérte, hogy remek kapcsolatait felhasználva közvetlen forrást jár ki” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt. A Fidesz budapesti elnöke emlékeztetett: erről állítólag többször is egyeztetett Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével. „Azonban úgy tűnik, hiába, mégsem lesz belőle semmi” – mutatott rá Láng.

Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely még szombaton bejelentette: a baloldali többségű helyi testületek népszavazást írnának ki az uniós források felhasználása érdekében. A főpolgármester szerint az Európai Unió mintegy 2500 milliárd forinttal támogatja Magyarországot a válság idején, ennek a felét szeretné az önkormányzatok hatáskörébe átemelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában