Járvány

2020.03.19. 19:35

Az olaszországi vírusáldozatok száma meghaladta a Kínában elhunytakét

Az elmúlt huszonnégy órában 427-tel 3405-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzötteké összesen 41 035-re nőtt. A halálozási arány továbbra is 8,3 százalék.

An ambulance car outside Cotugno Hospital in Naples, Italy Mach 19, 2020. (Photo by Paolo Manzo/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Paolo Manzo

Az olaszországi halottak száma ezzel immár meghaladta a járvány következtében Kínában elhunytakét, ahol eddig 3245-en haltak meg a fertőzésben.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 4480-nal emelkedett, ez az eddigi legmagasabb szám, de a mostani adatok Campania tartomány szerdai számait is tartalmazzák. A gyógyultak száma 4440.

A halottakat és gyógyultakat nem számolva a jelenlegi 33 190 betegből több mint 14 ezer van házi karanténban. A kórházban kezeltek nyolc százaléka van intenzív osztályon.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője elmondta, Olaszországban 300 kiskorú bizonyult eddig pozitívnak, és egyikük állapota sem súlyos. A tájékoztatón bejelentették a receptkötelezettség eltörlését: a gyógyszereket a házi orvosoktól telefonon is kapott kódszámmal lehet kiváltani. Elhangzott, hogy a legalább egy méteres távolság betartásával nem kell szájmaszkot viselni. Borrelli hangsúlyozta, hogy a háziállatok nem terjesztik a koronavírust, ezért nem kell macskákat, kutyákat elhagyni.

A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában a kórházban kezeltek száma túllépte a 7500-t, az intenzív osztályokon több mint ezer fertőzöttel.

„Háborús helyzetről” beszélt Giulio Gallera, a tartomány jóléti tanácsosa hangsúlyozva, hogy elfogytak a rendelkezésre álló kórházi ágyak.

A jelenleg leginkább terhelt Bergamo városi kórháza előtt tábori kórházat állítottak fel, de nincsen elegendő polgári és katonai egészségügyi személyzet a működtetésére. Egész Olaszországot sokkolta az a felvétel, amelyen a fegyveres erők kamionsora a bergamói kórházból koporsókat szállít más városok krematóriumaiba, mivel Bergamóban a hamvasztók nem bírják a halottak iramát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában