Ország-világ

2019.05.03. 15:49

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte Iránt két kiskorú kivégzéséért

A főbiztos szerint a két fiú bírósági tárgyalása nem felelt meg a legalapvetőbb eljárási szabályoknak sem.

Irán megsértette a kiskorúak kivégzését tiltó nemzetközi egyezményt azzal, hogy az országban kivégeztek két tizenhét éves kamaszt – közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken, élesen bírálva a bírósági ítéletet.

Bachelet egyúttal leszögezte azt is, hogy a gyermekek kivégzését mind a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya, mind pedig az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye megtiltja.

A főbiztos azt is hangsúlyozta, hogy a két fiú bírósági tárgyalása nem felelt meg a legalapvetőbb eljárási szabályoknak sem, például nem tudtak kapcsolatba lépni a védelmüket ellátó ügyvédekkel, továbbá megkorbácsolták őket, a vallomásaikat pedig vélhetően kényszerrel csikarták ki belőlük.

A fiúkat – akiket még 15 éves korukban tartóztattak le – nemi erőszakban és rablásban találta a bíróság bűnösnek. Egyik közülük különleges nevelési igényű gyerekek számára fenntartott iskolába járt.

Bachelet a múlt hónapban élesen bírálta Szaúd-Arábiát is, mert a királyságban 37 embert végeztek ki áprilisban, akik közül legalább három kiskorú volt az ítélet kihirdetésekor.

Iránban gyilkosság és nemi erőszak mellett hitehagyásért és kábítószer-csempészésért is kiszabható halálbüntetés, akár olyanokra is, akik az elkövetés idején még nem voltak nagykorúak. Irán egyike azoknak az országoknak, ahol évente a legtöbb embert végzik ki a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában