kegyeletsértés

2021.01.15. 21:24

Az egykori tömegsíroknál szánkóztak kirándulók Buchenwaldban

Megerősítették az őrséget az egykori láger körül és fel fogják jelenteni az előírások megszegőit.

Forrás: Shutterstock

Megszigorították az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyén működő emlékhely őrzését, miután a kirándulók rákaptak a szánkózásra a tömegsírok között.

Az elmúlt hétvégén nagyüzem volt az egykori tömegsíroknál, az összes parkoló megtelt, de nem látogatókkal, hanem a télisportok kedvelőivel – közölte csütörtökön a Buchenwaldi és Mittelbau-Dora-i Emékhelyek Alapítvány.

Az alapítvány elnöke, Jens-Christian Wagner az emlékhelyre vonatkozó rendelkezések betartására és a holtak nyugalmának megőrzésére kérte az embereket, egyben közölte, hogy megerősítették az őrséget az egykori láger körül és fel fogják jelenteni az előírások megszegőit.

Wagner elmondta, hogy a szánkózás nyomai egészen a tömegsírnak ásott gödrökig vezetnek, mások kutyát sétáltattak, egy nő hordozható hangfalból bömbölő zenére sportolt a hóban. „Az idő múlásával csökken a történelmi érzékenység” – jegyezte meg.

A Weimar melletti egykori buchenwaldi koncentrációs táborban csaknem 280 ezer embert tartottak fogva 1937 és 1945 között, 56 ezer ember pusztult bele a kínzásokba, az orvosi kísérletekbe, a betegségekbe, további 20 ezer ember halt meg a V2 rakéta gyártására 1943-ban létesített Mittelbau-Dora-i kiegészítő létesítményben.

Borítókép: emlékmű Buchenwaldban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában