vitás helyzet

2020.03.01. 18:34

Az afgán kormány nem enged szabadon tálib foglyokat

A tálib követelés teljesítése nem lehet előfeltétele annak, hogy a kormány közvetlen tárgyalásokat kezdjen.

Az afgán kormány nem vállalta, hogy szabadon enged ötezer tálib foglyot, ahogy azt a szombaton Dohában aláírt amerikai-tálib békemegállapodásban rögzítették – jelentette ki vasárnap Asraf Gáni afgán elnök.

A foglyok elengedésére vonatkozó tálib követelés teljesítése nem lehet előfeltétele annak, hogy a kormány közvetlen tárgyalásokat kezdjen a szélsőséges iszlamista csoporttal – mondta Gáni kabuli sajtótájékoztatóján.

Az amerikai-tálib békemegállapodást Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és Abdul Gáni Baradar tálib molla írta alá Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelenlétében. A megegyezésben rögzítették: azon fognak nagy erőkkel dolgozni, hogy bizalomépítő intézkedésként szabadon bocsássák a hadi- és politikai foglyokat a börtönökből az érintett felek jóváhagyásával: március 10-ig mintegy 5 ezer bebörtönzött tálib nyerheti vissza szabadságát, cserébe az afgán kormányerők ezer tagjának szabadon engedéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában