Járvány

2021.07.22. 12:13

Ausztráliában a miniszterelnök elnézést kért az oltási kampány lassúsága miatt

A 25 milliós Ausztráliában mostanáig naponta kevesebb mint 150 ezer oltást adnak be, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országok.

Elnézést kért csütörtökön Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt, amiért az ország – a kormány előzetes ígéretei ellenére – elmaradt a koronavírus elleni oltási kampányban, a vírus gócának számító Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke pedig leszögezte: az emberek csakis az oltások révén élhetnek ismét korlátozások nélkül.

A 25 milliós Ausztráliában mostanáig naponta kevesebb mint 150 ezer oltást adnak be, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országok, jóllehet Canberra azt közölte, hogy az elkövetkezendő hetekben érkező Pfizer- és Moderna-oltóanyagok segítségével az év végére sikerül beoltani a felnőtt lakosságot.

Mindeközben az ország legnépesebb államának számító Új-Dél-Walesből csütörtökön 124 új fertőzöttet jelentettek. Ez 16 hónapja a legtöbb, és a helyi egészségügyi hatóságok az esetszámok további növekedését valószínűsítik.

A fertőzések többségét az állam fővárosából, az immár negyedik hete vesztegzár alatt lévő Sydney-ből jelentették. Glady Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke azt mondta, számítanak rá, hogy a fertőzöttek száma tovább nő, de később a korlátozások hatására reményeik szerint csökkenésnek indulnak. Hozzátette: „a vakcina a szabadság ára”.

A szomszédos Victoria államban a szigorú korlátozások már második hete tartanak, ám csütörtökön 26 új fertőzöttet regisztráltak, néggyel többet, mint előző nap.

Szerdán vesztegzárat hirdettek ki Dél-Ausztráliában is, a korlátozások előreláthatólag egy hétig tartanak.

Az azonnali lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú közösségi távolságtartási szabályok betartása eddig segítettek Ausztráliának abban, hogy a többi fejlett országéhoz képest alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma. Idén azonban, jóllehet az ország lakosságának több mint fele él járványügyi korlátozások alatt, a hatóságoknak sokkal nehezebb dolguk van a vírus jóval fertőzőbb – delta – variánsa miatt.

A megszorítások érzékenyen érintik az ország gazdaságát is: Josh Frydenberg kincstárnok azt mondta, a szigorítások naponta mintegy 300 millió ausztrál dollárnyi (67 milliárd forint) veszteséget okoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában