Kulturális biztonságérzet

2018.08.07. 16:56

Ausztráliában a kórházakban bocsánatot kell kérni a fehér felsőbbrendűség miatt

Olyan eljárásrendet vezetnek be, ami alapján a dolgozóknak ezentúl a színes bőrű őslakosok kulturális biztonságérzetével is foglalkozniuk kell. Miközben maguk az őslakosok is rasszistának, valamint teljesen értelmetlennek tartják ennek a protokollnak az erőltetését.

Az ausztrál belpolitikai életet alaposan felkavarta, hogy a közelmúltban az Országos Ápolási és Szülészeti Bizottság (Nursing and Midwifery Board of Australia) egy olyan új magatartási kódex bevezetéséről döntött, amely egészen döbbenetes módon azzal az előírással terheli meg a fehér bőrszínű kórházi dolgozókat, hogy kérjenek bocsánatot a fehérek felsőbbrendűségéért, azaz a fehéreknek kedvező társadalmi és anyagi előnyökért – olvasható a 888.hu cikkében.

Az Ausztráliában jelentős befolyással bíró balliberálisok a politikai korrektség megszállottjai, ugyanis most látták elérkezettnek az időt arra, hogy a kórházakban megforduló színes bőrű őslakosoknak igazságot szolgáltassanak a gyarmatosításuk idején elszenvedett sérelmeikért.

A dekolonizációs politikai szándék és a politikai korrektség, a píszí jegyében ezért úgy határozott a nővérekre és ápolókra vonatkozó magatartási kódex tartalmáért felelős szervezet, hogy egy olyan eljárásrendet vezet be, ami alapján a dolgozóknak ezentúl a színes bőrű őslakosok kulturális biztonságérzetével is foglalkozniuk kell.

A helyes magatartásra és gyakorlatra vonatkozóan a magatartási kódex példákat is nyújt a dolgozóknak.

A magatartási kódexnek a kultúrák megőrzésére vonatkozó része szerint, ha egy fehér nővér egy színes bőrű őslakost kezel, akkor annak a szóösszetételnek mindenképpen el kellene hangzania, hogy:

Elismerem a fehér kiváltságosságom meglétét.„

A kódex megalkotói szerint ezzel a bocsánatkérő mondattal állítólag nemcsak enyhíteni lehet a gyarmati bűnök emlékét, de még az őslakosság orvosi ellátásának a színvonalán is javítani lehet.

Az idén március elsején már életbe lépett magatartási kódexet ellenző jobboldali politikai erők és szakmai szervezetek szerint azonban a nővérek és ápolók működését meghatározó állami szervezet az új kódexbe foglalt elemekkel azt érte el, hogy gyakorlatilag bocsánatkérésre kötelezte a fehér bőrszínű dolgozókat a ”fehérségük„ miatt.

Ugyanis, ha a dolgozók egy színes bőrű őslakost kezelnek, és biztosan nem akarnak később pereskedésbe keveredni vagy pénzbírságot fizetni, akkor jobb, ha előre elmondják a fehér felsőbbrendűség miatti bocsánatkérésüket.

Joggal tesznek így, hiszen a most érvényes szabályozás szerint, ha egy színes bőrű beteg úgy véli, hogy nem a magatartási kódexben elvártak szerint jártak el vele szemben, akkor jogalappal perelheti be a kórházi dolgozót, hogy például nem hangzott el a vele folytatott beszélgetésekben a kódexben leírtak közül számos pont.

Olyan nagy volt a felháborodás egész Ausztráliában az új magatartási kódex miatt, és annyira egységesen tiltakozik ellene az összes egészségügyi szakmai szervezet is, hogy várhatóan nem marad sokáig fent ebben a formában. Maguk az őslakosok is rasszistának, valamint teljesen értelmetlennek tartják a fehérek bocsánatkérésre kényszerítésének az erőltetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában