visszaélés az erővel

2020.11.19. 06:46

Ausztrál katonák törvénytelen gyilkosságokat követtek el Afganisztánban

Az ausztrál hadsereg nyilvánosságra hozta csütörtökön, hogy különleges erőinek több katonája 39 törvénytelen gyilkosságot követett el Afganisztánban.

Ausztrália még 2016-ban indított vizsgálatot a különleges erők 2005 és 2016 közötti viselt dolgai ügyében, miután a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, amelyek szerint

katonáik több incidensben fegyvertelen férfiakat és gyermekeket öltek meg.

Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyveres erők parancsnoka csütörtökön elmondta, a vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája afganisztáni bevetéseik során megölt foglyokat, parasztokat és más civileket is.

A hadsereg főfelügyelője a vizsgálatról készült jelentésében „megállapította, hiteles információk állnak rendelkezésre a vádakban szereplő 23 incidensről, melyek során 39 embert ölt meg az Ausztrál Különleges Erők 25 tagja”, mindenekelőtt a SASR kötelékéből – mondta el Campbell tábornok újságíróknak.

A leírások szerint

e gyilkosságok egyike sem a harc hevében történt, vagy „olyan körülmények között, amelyekben az elkövető szándéka homályos, zavaros vagy tévedés következménye lett volna”

- sorolta canberrai sajtótájékoztatóján a tábornok. Hozzátette, hogy az ügyben vallomást tevő személyek mindannyian teljességgel tisztában voltak a háborús joggal és az afganisztáni műveleteikre vonatkozó szolgálati szabályzattal.

A jelentés szerkesztett változatát még csütörtökön közzéteszik.

Az elkövetők elleni esetleges vádemelésekről további nyomozások alapján dönt majd az ausztrál igazságszolgáltatás.

Scott Morrison miniszterelnök már a múlt héten figyelmeztette az ausztrál közvéleményt, hogy a jelentés „nehéz és súlyos hírekkel” szolgál majd az ausztrálok számára.

Egy, az ügyet ismerő forrás elmondása szerint Morrison még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt megbeszélést folytatott Asraf Gáni afgán elnökkel is.

Ausztrália, az Egyesült Államok szilárd szövetségeseként 2002-ben csatlakozott az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában