Aggodalom

2018.01.15. 13:48

Atomháborútól tart Ferenc pápa

„Elértünk egy határt. Elég egy váratlan esemény ahhoz, hogy háború törjön ki. Ezért el kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért” – mondta hétfőn a Santiago de Chilébe tartó katolikus egyházfő repülőgépe fedélzetén az őt kísérő újságíróknak.

Pope Francis addresses journalists aboard the plane for his trip to Chile and Peru, on January 15, 2018. / AFP PHOTO / POOL AND AFP PHOTO / ALESSANDRO BIANCHI

A pápa az Egyesült Államok és Észak-Korea között egyre fokozódó feszültségre célozva szólított fel az atomfegyverek megsemmisítésére.

Az egyházfő felszállás előtt kiosztott egy képet a média képviselőinek, amelyet 1945-ben készítettek, miután az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira. Ezen egy fiú látható, aki a hátán cipeli a sírhoz testvére holttestét.

„A háború gyümölcse”

- tette hozzá Ferenc pápa.

A múlt hétvégén több mint félórás pánikot okozott Hawaiin, hogy téves riasztást adtak ki, arra figyelmeztetve az embereket, hogy azonnal keressenek menedéket, mert ballisztikus rakéta tart a sziget felé.

A katolikus egyház vezetője elmondta, hogy elsősorban pihenéssel és munkával tölti a 15 órás repülőutat. Ferenc pápa az ottani templomgyújtogatások ellenére könnyű szívvel tekint chilei útja elé, mert ottani diákéveinek köszönhetően jól ismeri az országot. „Sok barátom van ott, és jól ismerem Chilét” – hangsúlyozta. „Ezzel szemben Perut már kevésbé” – tette hozzá.

Ferenc pápa január 15-22. között tesz látogatást Chilében és Peruban. Ez lesz a 22. útja azóta, hogy 2013 márciusában megválasztották a katolikus egyház vezetőjének.

Szombaton és vasárnap több templomot gyújtottak fel Chile-szerte ismeretlen tettesek. A támadók a pápai látogatásra vonatkozó írásokat is hátrahagytak a helyszínen, amelyekben megfenyegették a katolikus egyházfőt.

Borítóképünkön Ferenc pápa a Chilébe tartó repülőgépen újságírókkal beszélget. Forrás: Alessandro Bianchi / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában