Megsérült a futópálya

2018.06.08. 09:00

Nagyjából helyreállt a rend a budapesti repülőtéren

Feloldották az éjjeli repülőtérzárat, péntek reggel óta újra indít és fogad járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, bár sok reggeli járatot törölni kellett - közölte a Budapest Airport. Késések még előfordulhatnak.

Budapest, 2017. május 10. A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülõtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülõtér Budapest nemzetközi repülõtere, Magyarország öt nemzetközi repülõtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 10 millió utast. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Egy felszálló gép okozta a 2-es futópálya felületének sérülését csütörtök éjszaka a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Hogy pontosan mi történt, még vizsgálják. A sérülés a futópálya szélén keletkezett, a szakemberek gyorsjavító aszfalttal állították helyre a hibát – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

A repülőteret azért kellett lezárni, mert az 1-es pálya felújítás miatt zárva van. Összesen 14 éjjeli és hajnali járat nem érkezett meg Budapestre, a járatok Bécsben, Pozsonyban, Debrecenben szálltak le. Reggelre a járatokat üzemeltető személyzet szigorú szabályok szerint előírt szolgálati ideje lejárt, ezért a repülőgépek nem tudtak Budapestre repülni, így több reggeli járatot törölni kellett.

Éjszaka másik repülőtéren szállt le egyebek között a Wizz Air londoni, madridi, lárnakai, Tel Aviv-i, malagai és barcelónai, valamit a Ryanair bristoli járata is. A hajnali járatok közül a Wizz Air londoni, milánói, barcelonai, szentpétervári, valamint a Brussels Airlines brüsszeli járatát kellett törölni.

A reggeli járatok közül hetet kellett törölni, délelőttre a repülőtér rendje Hardy Mihály elmondása szerint nagyobb rész helyreállt.

Mivel péntek a legforgalmasabb nap a légi közlekedésben, ezért előfordulhat, hogy egyes járatok még délután is késve érkeznek vagy indulnak, mert az „áramlásszervezésért” felelős Eurocontrol a légtér zsúfoltsága miatt nem tud teret, úgynevezett slotot biztosítani a járatoknak – mondta Hardy Mihály.

Borítókép: MTVA / Balaton József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában