incidens

2020.05.04. 07:21

Afganisztán folyóba taszított migránsok halálával vádolja az iráni határőrséget

Az ügy diplomáciai válságot teremthet a két szomszédos állam között egy olyan időben, amikor afgánok tömegesen térnek vissza hazájukba a koronavírus járványa miatt.

Afgán tisztségviselők folyóba taszított afgán migránsok halálával vádolták meg vasárnap az iráni határőrséget.

Állításuk szerint az iszlám köztársaság határőrségének tagjai legalább hetven afgán állampolgárt vertek meg és taszítottak a Harirud folyóba, hogy kívül tartsák őket az országból. Eddig tizenkét holttestet találtak meg.

Ahmad Karohi, a nyugati Herát tartomány tanácsának egyik tagja szerint tizenketten ki tudtak úszni a partra, de több embernek nyoma veszett.

„Iráni katonák ásókkal és lövésekkel sebesítettek meg afgán munkásokat, és a vízbe lökték őket” – mondta Abdul Gáni Núri, Guran körzet kormányzója.

Núr Mohammad, a túlélők egyike a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva beszámolt arról, hogy az iráni határőrök megkínozták, majd a Harirud vizébe lökték társaival együtt.

Aref Dzsalali, a heráti körzeti kórház igazgatója szerint eddig öt afgán migráns holttestét szállították be az egészségügyi intézménybe, közülük négyen vízbe fúltak.

A kabuli kormány megdöntésén fáradozó radikális iszlamista tálibok a folyóba taszított 57 afgán migránsról számoltak be, akik közül tudomásuk szerint 23-an életüket vesztették. A szélsőségesek az elkövetők felelősségre vonására szólították fel a teheráni vezetést.

„Mélységesen sajnáljuk a történteket, de az incidens afgán és nem iráni területen történt” – hangsúlyozta Abbász Muszáví iráni külügyi szóvivő határozottan cáfolva, hogy országának bármi köze lenne a történtekhez. „Az Iráni Iszlám Köztársaság határőrsége tagadja, hogy ilyesmi történt volna az országunk területén” – tette hozzá vasárnap közölt állásfoglalásában.

Az afgán külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a politikai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes vezetésével vizsgálat indult. A tárca ígéretet tett, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az ügy diplomáciai válságot teremthet a két szomszédos állam között egy olyan időben, amikor afgánok tömegesen térnek vissza hazájukba a koronavírus járványa miatt, s ráadásul sokuk vírustesztje pozitívnak bizonyul. Afganisztánnak a járvány által legsúlyosabban érintett tartománya Herát, ahol a fertőzöttek túlnyomó részét (541) azonosították 13 halálesettel. Országosan 2704 a fertőzöttek és 85 a kórban elhunytak száma.

Naponta mintegy 2000 afgán kel át a nyugat-afganisztáni Herát tartományba a koronavírus-járvány egyik térségbéli gócpontjának számító Iránból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában