Erélyes érdekképviselet

2019.07.02. 15:39

A V4 határozott fellépése buktatta meg Weber után Timmermanst is

Szerintük a legmegfelelőbb jelölt a német Ursula von der Leyen védelmi miniszter lenne az uniós bizottság elnöki posztjára.

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / dpa

Fotó: Monika Skolimowska

Manfred Weber után Frans Timmermanst is megbuktatták a Visegrádi Négyek miniszterelnökei. Térségünk országai a sikeres érdekérvényesítés révén egy olyan csomagot tettek az unió asztalára, ami egyre több állam számára elfogadható – olvasható az Origo hírösszefoglalójában.

A visegrádi országok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére – közölték diplomáciai források Brüsszelben. Az Origo információi szerint

a visegrádi országok miniszterelnökei a rendkívüli EU-csúcs harmadik napjának délelőttjén találkoztak, hogy egyeztessék álláspontjukat az uniós intézmények vezető beosztásairól folyó tárgyalások keddi megkezdése előtt.

Diplomáciai források úgy tudják, a visegrádi országok egységesek abban a tekintetben, hogy a legmegfelelőbb jelölt a német Ursula von der Leyen védelmi miniszter lenne az uniós bizottság elnöki posztjára. Körükben teljes az egyetértés arról is, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata politikus nem elfogadható a pozícióra – mondták.

Olasz tisztségviselőktől származó értesülések szerint Olaszország sem ellenezné Ursula von der Leyen személyét a bizottság élére, de ahhoz ragaszkodna, hogy a javaslattal az Európai Néppárt álljon elő.

Párizs és Berlin is támogatja a V4-ek javaslatát

Németország és Franciaország konszenzusra jutott arról, hogy támogatják Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére – közölték diplomáciai források.

Információk szerint a visegrádi országok, Olaszország és Németország mellett egyelőre két meg nem nevezett balti ország is megszavazná a német politikust, ha arra kerül sor a rendkívüli uniós csúcstalálkozó harmadik napján.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A harmadik, keddi munkanap jelentős késéssel délután kezdődik.

A Die Welt című konzervatív német lap azt írja, hogy Donald Tusk – a V4-ek javaslatának megfelelően – Ursula von der Leyen jelölését javasolja a Bizottság élére,

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője lehetne az Európai Központi Bank következő elnöke, a belga miniszterelnök, a liberális Charles Michel válthatná decemberben magát Tuskot az Európai Tanács élén, a szlovák Maros Sefcovic pedig az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság egyik alelnöke lehetne egyben.

Borítókép: Ursula von der Leyen, a német védelmi miniszter 2019. június 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában