értékteremtés

2021.05.12. 14:59

A templomfelújítási program hozzájárul a gazdaság újraindításához is

Összesen 1800 templom újul meg, melyek közül 1400 magyarországi, 400 pedig határon túli magyar lakta településeken van.

A magyar templomfelújítási program révén egyúttal városok, térségek is megújulnak, így ezek a beruházások hozzájárulnak a gazdaság újraindításához – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Ajkán, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós közölte: a programban összesen 1800 templom újul meg, melyek közül 1400 magyarországi, 400 pedig határon túli magyar lakta településeken van.

Mint mondta, Veszprém megyében 96 templom újul meg összesen 1,3 milliárd forintból. Szavai szerint „a támogatások egyértelmű alátámasztást nyertek”, hiszen a magyar emberek 80 százaléka a kereszténységet, a hitet és az elődeink által ránk hagyott keresztény kultúrát értéknek tekinti.

Soltész Miklós hangsúlyozta, fontos, hogy az ígéretek valóra váljanak, példaként említve az ősszel megépítendő katolikus óvodát és a már megvalósult iskolai fejlesztést.

Az Ajka térségében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófára utalva azt hangsúlyozta, hogy azoknak az embereknek, akik hozzájutottak egy olyan létesítményhez, melynek a köz javát kellett volna szolgálni, kötelességük lett volna, hogy betartsák a vállalásaikat a közösség felé – akár a környezetvédelmi előírások tekintetében is -, és akkor a katasztrófa nem következett volna be.

Fenyvesi Zoltán, Tapolca és térsége fideszes országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy 22 templom újul meg 303 millió forintból a választókerületben.

Kovács Zoltán, Pápa és térsége fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: számos kistelepülés létezik a választókerületben, amely önerőből nem lenne képes megújítani az épített örökséget. A térségben 33 templom újult meg 487 millió forintból, valamint 8 kereszt egyenként 650 ezer forintból – ismertette.

Ovádi Péter, Veszprém és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Veszprém és a térség Európa kulturális fővárosa pályázatában nagy hangsúlyt kapott a történelmi múlt. Ennek égisze alatt 40 milliárd forintból megújul a veszprémi vár épületegyüttese, emellett 142 millió forint értékben újulnak meg templomok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában