stabilizációs törekvés

2018.08.20. 16:19

A tálibokat is meghívták egy moszkvai Afganisztán-konferenciára

A tálibok is meghívást kaptak az afganisztáni rendezésről Moszkvában megtartandó szeptember 4-i tanácskozásra.

„Tárgyalni hívjuk a tálibokat” – mondta Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, külügyminisztériumi osztályvezető. Kijelentette: Moszkva szeretné elérni, hogy a megbékélési folyamat stabilizálódjon Afganisztánban. Az orosz diplomata üdvözölte, és a helyes irányba tett lépésnek nevezte, hogy Asraf Gáni afgán elnök az íd al-adhá iszlám áldozati ünnep alkalmából vasárnap tűzszünetet kezdeményezett a tálibokkal.

Gáni kezdeményezését korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is támogatásáról biztosította, azt hangoztatva, hogy „eljött a béke ideje Afganisztánban”.

Moszkvában tavaly áprilisban afgán, indiai, pakisztáni, iráni, kínai, kirgiz, kazah, üzbég, türkmén és tádzsik részvétellel tartottak már egy nemzetközi konferenciát az afganisztáni rendezésről. A rendezvényen az Egyesült Államok, noha meghívást kapott rá, nem vett részt.

Oroszország közölte akkor, hogy kész helyszínéül szolgálni a szembenálló afgán felek közötti közvetlen tárgyalásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában