rendelkezés

2021.11.04. 13:31

A tálibok soraiba beférkőzött ellenség megsemmisítését rendelte el a legfőbb vezető

Amióta a tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támadások sorozatát hajtotta végre.

A tálibok soraiba beférkőzött ellenség kiszűrését és megsemmisítését rendelte el csütörtökön Hibatulla Ahundzada molla, az Afganisztánt uraló szélsőséges mozgalom „legfőbb vezetője”.

A tálib kormány által ismertetett, ritkaságszámba menő rendelkezés szerint a tálib „véneknek” át kell fésülniük a tálibok sorait, ellenőrizniük kell, hogy nincsenek-e köztük a kormány akarata ellen tevékenykedő, eddig ismeretlen szerveződések, és mihamarabb fel kell számolni őket.

Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támadások sorozatát hajtotta végre mecsetek és más afganisztáni célpontok ellen. Legutóbb kedden támadtak meg egy kabuli katonai kórházat, és legalább 19 ember életét oltották ki. Az áldozatok között volt egy magas rangú tálib illetékes is.

Hibatulla Ahundzada 2016-ban lett a tálibok vezetője, az amerikai dróncsapásban Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépve. Ismeretlen volt a holléte, de a hatalomátvétel után a tálibok bejelentették, hogy a molla kezdettől fogva Kandahárban élt. Első ízben csak néhány napja, október végén jelent meg a nyilvánosság előtt, részt vett egy nagygyűlésen a híres Hakimíja mecsetben, és beszédet mondott katonák és tanítványai előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában