Rajtaütés

2019.01.28. 08:25

A tálibok fogságából mentettek ki embereket az afgán kormányerők

A szélsőséges tálibok fogságából mentett ki harmincnyolc embert egy hadműveletben az afgán kormányhadsereg az ország keleti részében fekvő Gazni tartományban – közölték hétfőn a hatóságok.

A beszámoló szerint az akcióban a katonák a Band körzet Gatkali településén lévő tálib börtönt rohanták le, és kilenc tálib fegyverest megöltek. A kiszabadított embereket egy katonai támaszpontra szállították, hogy azonosítsák őket. A hatósági közlemény szerint a műveletben három fegyverraktárt és két, a tálibok által börtönnek használt épületet a biztonsági erők megsemmisítettek.

A tálib fegyveresek állítása szerint a kormánykatonák soraiban is voltak halottak.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, aki a múlt héten Katarban tárgyalt a tálibok képviselőivel, megbeszéléseiről tájékoztatta Asraf Gáni afgán államfőt – derült ki az afgán elnöki hivatal hétfői közleményéből.

A dokumentum szerint a tárgyalásokon a tálibokkal kötendő tűzszünet bevezetéséről volt szó, de a kérdésben nem történt előrelépés. A tájékoztató szerint az amerikai különmegbízott megbeszélésén a tálibok követelték a külföldi csapatok távozását a közép-ázsiai országból, de ebben a kérdésben sem történt megegyezés.

Az afgán elnöki hivatal beszámolója szerint Gáni méltatta az afgán kormány és a tálibok közötti közvetlen tárgyalásainak felvételét célzó amerikai közvetítést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában