változás

2020.08.17. 07:53

A szaúdi hatóságok nőket neveztek ki tíz fontos vezető beosztásba Mekkában és Medinában

A szaúd-arábiai hatóságok nőket neveztek ki tíz fontos vezető beosztásba az ország két legjelentősebb iszlám szent helyén, Mekkában és Medinában – jelentették be vasárnap. A Mohamed bin Szalmán trónörökös irányította rijádi vezetés célja, hogy folyamatosan erősödjön a nők szerepe a konzervatív arab királyságban.

Egészen 2016-ig nők egyáltalán nem dolgozhattak Szaúd-Arábiában, először a szolgáltató szektorban jelenhettek meg, emiatt is jelentős lépés, hogy már vallási intézményekben is betölthetnek vezető pozíciókat. A szóban forgó tíz nő a mekkai és a medinai mecsetben adminisztratív, illetve technikai állást fog kapni.

A női vezetők kinevezése része a trónörökös Vision 2030 című tervének, amelynek keretében diverzifikálni akarja az ország gazdaságát, felszámolandó az egyoldalú függőséget a kőolajtermeléstől. Tavaly év végén már több mint egymillió nő dolgozott az országban, az aktív népesség 35 százaléka. Szaúd-Arábiában nagy a munkanélküliség, és jelenleg az álláskeresők 84 százaléka nő.

Amellett azonban, hogy Mohamed bin Szalmán herceg liberális ezen a téren, sok kritika éri jogvédők részéről a másként gondolkodók elnyomása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában