Ország-világ

2021.03.03. 15:27

A román kormány kinevezte Arad, Kolozs, Szatmár és Szilágy megye RMDSZ-es prefektusát

Olyan megyékben törekedtek prefektusi tisztség megszerzésére, amelyekben nem sikerült fontos választott tisztségeket megszerezni.

A román kormány szerdai ülésén kinevezte Arad, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyének a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt prefektusát – közölte az RMDSZ.

Arad megyében Tóth Csaba jogász, menedzser, Kolozs megyében Tasnádi István Szilárd jogász, Szatmár megyében Altfatter Tamás-Ferenc jogász, alprefektus, Szilágy megyében Dari Tamás tanár, főtanfelügyelő-helyettes foglalhatja el a tisztséget.

A közlemény szerint a tisztségekre az RMDSZ megyei szervezetei nevesítették jelöltjeiket. A következő napokban újabb magyar prefektus és alprefektusok kinevezése várható.

A koalíciós egyezség nyomán az RMDSZ öt erdélyi megyében állíthat prefektust, és tizenegy megyébe alprefektust. A tisztségeket kormányrendelettel politikai tisztségekké alakították.

Az RMDSZ jelöltjei közül a Kovászna megyébe nevesített Ráduly István uzoni polgármester prefektusi kinevezése várat még magára.

Korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei helyi vezetői bírálták élesen pártjuk országos vezetését amiatt, hogy az RMDSZ-nek engedték át a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, ha a párt vezetésének nem sikerül megváltoztatni a döntést.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere azzal érvelt a liberális prefektus igénye mellett, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

Az RMDSZ korábban azt közölte: olyan megyékben törekedett a prefektusi tisztség megszerzésére, amelyekben nem sikerült fontos választott tisztségeket megszereznie. Úgy vélte: a hatalommegosztás szempontjából sem egészséges, hogy egy megyében minden vezető tisztség ugyanazé a párté legyen, másrészt pedig csak így tudja segíteni azoknak a megyéknek a magyar közösségét, amelyekben a szövetségnek nincsenek erős önkormányzati pozíciói.

A kormány a szerda déli ülésén az RMDSZ kilenc alprefektusát is kinevezte. Amint a szövetség közölte: a tisztséget Beszterce-Naszód megyében Décsei Attila Lehel, Bihar megyében Botházy Nándor, Brassó megyében Ambrus Izabella Ágnes, Fehér megyében Vincze András, Hargita megyében Petres Sándor, Hunyad megyében Széll Lőrincz, Máramaros megyében Krizsanovszki Enikő Erzsébet, Maros megyében Nagy Zsigmond, Temes megyében pedig Molnár András tölti be.

A kormányülés utáni sajtónyilatkozatában Florin Citu miniszterelnök elmondta: 103 prefektust és alprefektust mentettek fel tisztségéből, helyükbe 36 prefektust és 75 alprefektust neveztek ki.

A kormányfő hozzátette: az új tisztségviselőket csütörtökön a déli órákban beiktatják, és az esti órákban már el is kezdhetik a munkát.

Arra is kitért, hogy további hat prefektus és tíz alprefektus kinevezése ezután történik meg. A még ki nem nevezett prefektusok feladatait ideiglenesen az alprefektusok látják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában