Hallgassa élőben!

A németek szerint nincs véleményszabadság Németországban

Az Allensbach Demoszkópiai Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint feltűnően sok német panaszkodik az erős szociális irányításra, illetve arra, hogy részletekbe menően próbálják meg előírni számukra, hogyan kellene viselkedniük, és sokaknak az az érzése, hogy nem tudnak ez ellen védekezni. A nyomás azonban nem a többség, hanem egy kisebbség felől érkezik.

Az intézet közvélemény-kutatásai már egy ideje arra világítanak rá, hogy a polgárok szabadságérzete csökkenő tendenciát mutat. A ’60-as évektől kezdve az elmúlt évtizedig a megkérdezettek kétharmada vallotta, hogy véleményét szabadon kinyilváníthatja, azóta viszont drámai változás állt be a válaszokban:

2021 júniusában ugyanis már csak 45% mondta azt, hogy szabadon kifejtheti véleményét, 44% ennek gyakorlatilag ellentmondott. Mindez pedig a politikai korrektséggel is összefügg.

 

Az eredményekből kitűnik, mennyire különbözik egy-egy politikai párt szavazótáborának benyomása a tekintetben, hogy nem szabadok a véleménynyilvánítás terén. Az AfD-t támogatók 62%-a képviseli ezt a nézetet, az FDP és a Linke támogatóinak többsége is úgy látja, hogy inkább óvatosnak kell lennie véleménynyilvánításkor – számol be róla az Origo.

Az SPD-tábor megosztott, a CDU/CSU-ra szavazók az átlagosnál gyakrabban érzik szabadnak a véleménynyilvánítást, míg messze a legkevesebb nyomást a Zöldek szavazótábora érzékeli – 62% véli úgy, hogy véleményét szabadon kimondhatja. Ezzel együtt feltételezhető, hogy azok, akik arra panaszkodnak, hogy nem tudnak szabadon véleményt nyilvánítani, jól tudják, hogy nincs olyan törvény, mely ezt megtiltaná nekik – a panasz inkább az olyan társadalmi szankciók ellen irányul, melyek akkor fenyegetnek, ha valaki megsérti a „politikai korrektség” szabályait.

A résztvevőket arról is kérdezték, mi számít „kényes témának”, amivel az ember könnyen megégetheti magát. 1996-ban a megkérdezettek 15%-a mondta azt, hogy a muszlimok és az iszlám témája kényesnek számít – ma 59% látja így. Azt, hogy a hazaszeretet és a patriotizmus kényes téma, 25 éve 16% állította – ma 38%. Az emancipáció és a nők egyenjogúságának témájánál 3%-ról 19%-ra történő növekedés könyvelhető el.

A közvélemény-kutatás szerint a nemnek megfelelő nyelvezet használatának példája illusztrálja legjobban, hogy mennyire szemben áll a legtöbb polgár elképzelésével az a nyomás, hogy nyilvánosan bizonyos témákhoz csak bizonyos szóhasználattal lehet hozzászólni. Egyértelmű volt a megkérdezettek arra adott válasza, hogy személyes beszélgetések során mindig figyelni kell-e arra, hogy kijelentéseivel senkit ne diszkrimináljon vagy bántson meg – így mindig használni kell a férfi és a női nemi formát. A résztvevők 71%-a találta túlzásnak az ilyen nyelvhasználatot, 19% mondta azt, hogy ez így helyes – többségében kortól, nemtől és politikai irányultságtól függetlenül. A példa nem egyedi: az intézet éppen tavaly érdeklődött a felől, hogy ma lehet-e még „cigánypecsenyét„ rendelni, vagy a habcsókot „négercsóknak” nevezni – a jelentős többség igennel válaszolt. A „cancel culture” jelenségről is kérdezték a résztvevőket: viszont a megkérdezettek csupán 24%-a hallott róla, és csak 11% tudta megmondani, mit jelent pontosan.

Az intézet rámutat: érdekes kérdés, hogy miként áll elő az egyenlőtlenség a polgárok beszéd- és viselkedésnormái, illetve annak érzékelése között, hogy mi az, ami társadalmilag toleráható, és mi az, ami nem. Aki személyes körben cigánypecsenyét rendel, vagy nem használja a férfi és női nemet is jelölő „gendercsillagot”, azon aligha fognak megbotránkozni társai. A kérdés tehát az, honnan jön az a benyomás, hogy ezt nem lehet megtenni – ez pedig csak a média e folyamatban betöltött szerepével magyarázható. Nélküle ugyanis nem jöhetne létre ilyen nyilvános nyomás a többség beállítottságával szemben. Ennek fényében sok tényező szól amellett, hogy az ilyen témákkal kapcsolatos intellektuális viták részben függetlenedtek az emberek valós hétköznapi életétől. Ez azonban konfliktushelyzetet teremt a társadalom számára, ami problémás az érintett médiumokat illetően, mivel veszélybe kerül a hitelesség. Ezzel együtt az emberek arra való készsége sem határtalan, hogy hagyják magukat nyelvileg irányítani – a megkérdezettek 55%-a értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy szándékosan utasítja el, hogy nyelvhasználatát úgy igazítsa, hogy mondanivalója politikailag korrekt legyen. Ebben csak a Zöldekre szavazók voltak megosztottak. Aki viszont megpróbál olyan szabályokat állítani, melyeknek követését a többség visszautasítja, végül tehetetlen lesz.

Hozzászólások

Olimpia
Rasovszky Kristóf Szilágyi Áronnak „üzent” az ezüstérmével
Olimpia / 3 órája
Rasovszky Kristóf ezüstérmes 10 km-en!
A férfiak 10 kilométeres nyílt vízi úszásában jó esély mutatkozik az újabb magyar éremre.
Gyász
"Elindulunk, elindulunk, az éjbe megy a vonatunk, egy utazás az életünk, azt mondtad hát, megint megyünk, nagy utazás az életünk…” /Bereményi Géza/ Szomorú szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerték, szerették őt, hogy 2021. július 24-én, életének 80. évében elhunyt NEMCSIK SÁNDOR. 2021. augusztus 9-én, 10.45-kor kezdődő polgári szertartás keretében veszünk tőle búcsút a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik temetésén megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUZÁS ISTVÁNNÉ Katona Ilona kecskeméti lakos, 90 éves korában, súlyos betegségben, 2021. július 30-án elhunyt. Temetése 2021. augusztus 5-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARAGÓ MIHÁLYNÉ Illés Mária nyárlőrinci lakos, 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 6-án 9.00 órakor lesz a nyárlőrinci köztemetőben. A gyászmise 2021. augusztus 6-án 10.00 órakor lesz a Nyárlőrinci Római Katolikus templomban.
"Búcsú mit nem mondtál ki nekünk, elmaradt, elmentél tőlünk hirtelen, de gondolatainkban és szívünkben örökre velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROMPOS VINCE kecskeméti lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 12.00 órakor lesz a helvécai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KEREKES JÓZSEF kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 5-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BODRI FERENC festőművész kecskeméti lakos, 2021. július 25-én, életének 78. évében elhunyt. Drága emlékű halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. Emlékét szívünkben megőrizzük! Gyászoló tisztelői, barátai.
"Nincs már holnap, Ennyi volt az élet, Sirassatok csendben, Szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ISTVÁNNÉ Muhari Sára Erzsébet kerekegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Emlékük, mint lámpafény az estben, Kitündököl és ragyog egyre szebben, És melegít, mint kandalló a télben, Derűs szelíden és örök fehéren." (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PAJKÓ ISTVÁN életének 94. évében elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GÁL MIHÁLY jakabszállási lakos temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROZSI IMRE kecskeméti lakos, 93 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmukban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Értünk többé nem aggódsz, nem fáradsz, és nem dolgozol. Örök álom zárja le szemed. Megpihenni tér két dolgos kezed. Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg Atyám, s megköszönjük, hogy Ő lehetett az Édesapánk. Emléked él, s így velünk maradsz örökké.” /Reményik Sándor/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL MIHÁLY jakabszállási lakos 76. életévében, 2021. július 24-én elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 17.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Hogy fiatalon tört ketté életed. A múltba visszatérve valami fáj, Valakit keresünk, aki nincs már."   Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ SÁNDOR jakabszállási lakos, 47 éves korában, 2021. július 24-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. augusztus 2-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés  helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család. 
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik CSÖNDÖR SÁNDOR temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk de lesz, kit örökké szeretünk." VRAVUSKA MIHÁLY halálának 2. évfordulójára. Soha el nem múló szeretettel gondolunk rád: szerető családod és a Keménymag.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MODOK IMRE nyugalmazott rendőr alezredes kecskeméti lakos, életének 89. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Búcsúztatása 2021. augusztus 2-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető Szóróparcellájánál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SINDULA ZOLTÁN búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
17. SÁRKÖZY MISI 1977.04.04.-2004.07.27.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RUPPÁNERNÉ KÓSA EDIT kecskeméti lakos, 70. életévében, 2021. július 20-án elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik BÁLIND ENDRE temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A gyászoló család.
BL-selejtező / 6 órája
Kétgólos előnyben a Ferencváros
Kecskemét / Kiskunmajsa / 8 órája
Tapasztalatcserére érkeztek a szakemberek a Biztos Kezdet Gyerekházba
Sebestyén Hajnalka
elképesztő / 8 órája
Sokkoló látvány: katicabogár mászkált egy férfi vastagbelében
Ágasegyháza / galériával / 8 órája
Mentőkutyás bemutatót tartott a Hetedhét táborban a Hírös Rescue Team
Sebestyén Hajnalka
Kecskemét / 8 órája
Rejtélyes zsákok a buszmegállókban: mi a titok nyitja?
Hraskó István
közeledik / 9 órája
Itt a negyedik hullám kezdődátuma: Rusvai Miklós lerántotta a leplet