Járvány

2020.03.27. 13:29

A kaukázusi és közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokban is terjed a járvány

A kaukázusi és közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokban is terjed a koronavírus-járvány, Örményországban és Üzbegisztánban halálos áldozata is van a betegségnek.

Örményországban meghaladta a 300-at a koronavírus-fertőzöttek száma, Georgiában pedig a 80-at.

Az egészségügyi tárca pénteki jelentése szerint Örményországban az elmúlt 24 órában 39-cel 329-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Tizennyolc ember meggyógyult, 311 embert továbbra is kezelnek, egy páciens belehalt a betegségbe.

Georgiában a Covid-19-fertőzöttek száma elérte a 81-et – derül ki a kormány portáljáról, amelyet a koronavírus terjedésének megelőzése céljából hozott létre. 13 ember meggyógyult, jelenleg több mint 4500-an vannak karanténban. A fertőzöttek száma csaknem megkétszereződött: a múlt pénteken még 43 koronavírus-fertőzöttről tudtak az ország hatóságai. A kaukázusi ország két kerületében, a marneuliban és a bolnisziban szigorú karantén van érvényben, tilos a be- és kijárás.

A közép-ázsiai Üzbegisztánban már van egy halálos áldozata a Kínából kiindult járványnak. A fertőzés miatt fellépő szövődmények következtében egy 72 éves beteg vesztette életét Namanganban – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel Furkat Szanajev üzbég egészségügyi szóvivő. Elmondása szerint összesen 83 ember fertőződött meg eddig a vírussal az országban. A helyi hatóságok lezárták Buhara városát a személyforgalom elől, tilos a be- és kijárás a járvány miatt.

A szomszédos Kirgizisztánban a fővárosi parancsnokság mellett működő válságtörzs úgy határozott, hogy lezárja Biskek központi részét fertőtlenítés céljából – közölte pénteken egy sajtótájékoztatón Almazbek Orozalijev belügyminiszter-helyettes, a válságtörzs vezetője. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtöki közlése szerint 120,9 millió dollárnak (mintegy 38,9 milliárd forintnak) megfelelő összeget különít el Kirgizisztán számára a koronavírussal folytatott harcra. A legutóbbi adatok szerint 44 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

Kazahsztánban a miniszterelnöki sajtószolgálat pénteken közölte: a hatóságok úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az összes vállalkozás és szervezet tevékenységét a fővárosban, Nur-Szultanban és Almatiban március 30-tól április 5-ig a koronavírus terjedése miatt. Eközben a Tengrinews helyi hírportál beszámolója szerint tudósok megkezdték az új koronavírus elleni vakcinák kidolgozását. A közép-ázsiai országban eddig 124 esetben erősítették meg a koronavírus-fertőzés tényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában