jelentős károk

2018.05.12. 18:47

A jemeni erők visszafoglaltak egy fontos körzetet a húszi lázadóktól

A jemeni kormányerők visszafoglaltak egy fontos körzetet a síita húszi lázadóktól az ország délnyugati részén található Taizz tartományban lezajlott heves összecsapások nyomán - mondta el a hadsereg egyik parancsnoka szombaton.

Az Alvaziah körzetben zajló harcokban a terepen a törzsi milíciák és az Egyesült Arab Emírségek csapatai, a levegőből pedig a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció segítette a jemeni hadsereget – tette hozzá.

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint szombat reggelre teljesen visszafoglalták a térséget a lázadóktól. Az Emírségek állami hírügynöksége közölte, hogy Alvaziah felszabadítása egy nagyobb hadművelet része, amely jelentős emberveszteségeket és anyagi károkat okozott a felkelőknek.

Eközben az Emírségek csapatai által támogatott jemeni katonaság az ország nyugati részén található al-Hudajda tartományban is több területet szerzett vissza a húsziktól.

Egy katonai tisztségviselő úgy tudja, hogy a kormányerők folytatják előrenyomulásukat, és hamarosan nagyobb hadműveletet indíthatnak al-Hudajda kikötőváros felszabadítása érdekében.

Katonai szakértők szerint a húszik napról napra újabb területeket veszítenek, és lassan kicsúszik a kezükből az ellenőrzés az ország nyugati részén.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán pártfogását élvező húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában