Ország-világ

2021.06.11. 16:44

A helyieknek a muszlimokhoz kell alkalmazkodni egy angol megyében

Hátrányba kerülnek a született britek a nagy-britanniai Nyugat-Yorkshire-ben, mert a muszlimok érdekeit előtérbe helyezik. Több iskolában például csak „halal” ételeket kaphatnak a gyerekek, ezen azonban több vegán is felháborodott

7000 ember írt alá egy petíciót az Egyesült Királyságban, Nyugat-Yorkshire-ben, amiben kérvényezték a „halal” étrend megszüntetését a körzet 47 oktatási intézményében. A környéken ugyanis 43 iskola kizárólag „halal” ételeket kínál a diákoknak, annak ellenére, hogy csupán 17 iskolában vannak többségben a muszlim tanulók – írja a V4NA.

Ráadásul, mivel kizárólag muszlimok érhetnek hozzá a „halal” ételekhez, ezért szinte

az összes intézményben le kellett cserélni a konyhai személyzetet hívőkre.

A petíció aláírói azt szerették volna elérni, hogy a fiatalok vegán-, és hagyományos brit ételek közül is választhassanak. A kezdeményezéshez csatlakozott több állatvédői is, akik a „halal” vágás miatt fejezték ki elégedetlenségüket az egysíkú étrenddel kapcsolatban.

Shabir Pandor, a Munkáspárt helyi muzulmán vallású vezetője azonban azt állította, hogy a vegánok és az állatvédők kérései nem az állatokkal szembeni kegyetlenkedés elutasítására irányulnak, hanem a muszlimok iránti gyűlöletkeltésre, ezért nem szüntetik meg a „halal” étrendet egyik intézményben sem.

Ebben a körzetben fekszik Batley városa is, ami korábban azért került a figyelem középpontjába, mert egy tanárnak bujkálnia kellett, miután egy tanórán a Charlie Hebdo francia szatirikus lap Mohamed karikatúráiról beszélgetett diákjaival. A tanárnőt többször halálosan megfenyegették, és azóta is állandósult a nem muszlimok megfélemlítése a városban.

Felháborodást okozott a városban az is, amikor egy később letörölt Twitter posztban

a helyi mecset oltási napot hirdetett, de kizárólag muszlim férfiaknak.

Indoklásuk szerint azért választották azt, hogy a férfiakat oltják be először, mert többségében ők vesznek részt az imákon, így a nők beoltása várhat. Arra nem tértek ki, hogy miért nem adnak lehetőséget a nem muszlimoknak is az oltás felvételére.

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások kiosztásánál is problémák adódtak, mivel a muszlimok rendszeresen csalnak, annak érdekében, hogy gyorsan minél nagyobb házhoz jussanak.

Ez történt akkor is, amikor két nővér akik már öt hónapja nem jutottak lakáshoz azt állította, hogy családon belüli erőszak áldozatai lettek, és most hajléktalanok, mert az apjuk kidobta őket a házból. Így már hamar kiutaltak nekik egy három szobás házat, amit négy évig birtokoltak, amikor a szomszédok rájöttek, hogy senki se lakik az épületben. Ezt jelentették az önkormányzatnak, ahol kiderítették, hogy a két testvér mindvégig otthon élt, és megvezették a városvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában