nyári tábor

2021.07.19. 19:22

A hazafias honvédelmi nevelésről beszélt Benkő Tibor Bátonyterenyén

A honvédelmi miniszter a Nógrád megyei Bátonyterenyén a tárca egyik fiataloknak szervezett táborát kereste fel.

Bátonyterenye, 2021. július 19. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (b3) résztvevõkkel beszélget a Nógrád megyei Bátonyterenyén, a Fáy András középiskolában megrendezett honvédelmi táborban 2021. július 19-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A miniszter az MTI-nek azt mondta: e nevelés részét képezik a honvédelmi táborok, amelyekből idén 40-et indítanak, különböző helyszíneken. Tavalyelőtt 72 tábort szerveztek, a múlt évben a pandémia miatt erre nem volt lehetőség – tette hozzá.

A honvédelmi miniszter megemlítette, hogy a Magyar Honvédségnél 2017-ben indították el a honvédelmi és haderőfejlesztési programot. Míg utóbbi a technikai eszközök beszerzéséről, a hadiipar fejlesztéséről, a kutatásról, az innovációról szól, a honvédelmi része a katonák életpályamodelljét is magában foglalja, az illetményre, a lakhatásra és az egészségkárosodásra vonatkozóan.

Ide tartozik továbbá a hazafias honvédelmi nevelés, az oktatás, képzés, a társadalmi kapcsolatok erősítése, az önkéntes tartalékos katonai szolgálat megvalósítása, és

a hazafias honvédelmi nevelés szerves részét képezik a honvédelmi táborok.

A törvény értelmében általános iskolásokat nem lehet katonának nevelni – ezt a célt a kadétképzés szolgálja – a táborokba viszont őket is hívják minden nyáron, azzal a nem titkolt céllal, hogy lesznek, akik ezt a pályát választják – mondta a miniszter.

Benkő Tibor tájékoztatása szerint Bátonyterenyére hat megyéből érkeztek gyerekek, a 29 résztvevőből öten lányok. Sátrakban helyezik el őket, a napirend kötött, az ébresztő 6.30 órakor van, a mobiltelefont pedig 20 óra után vehetik elő a 12-15 éves gyerekek. A honvédelmi tárca vezetője elmondta, szerveznek túlélőtáborokat is, ahol többi között elsősegélynyújtást, terepen tájékozódást vagy tűzrakást tanulhatnak a résztvevők.

A bátonyterenyei, hétfőtől péntekig tartó program úgynevezett „harcos” honvédelmi tábor, foglalkoznak alaki, egészségügyi, túlélési ismeretek elsajátításával. Lesz járőrverseny, bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a különleges rendeltetésű dandár. Pénteken szüleiknek mutatják be a táborozók, hogy mit tanultak a hét folyamán, és jutalmazzák a versenyek győzteseit.

A bátonyterenyei tábort a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj szervezi. Gáspár Levente alezredes, zászlóaljparancsnok az MTI-nek elmondta, a zászlóalj 2019-ben három tábort indított Nógrád megyében, Rétságon, Salgótarjánban és Bátonyterenyén. Idén ez az első program, augusztusban Salgótarjánban lesz hasonló tábor.

Borítókép: Benkő Tibor (balról harmadik) honvédelmi miniszter résztvevőkkel beszélget a Nógrád megyei Bátonyterenyén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában