Járvány

2021.04.16. 16:39

A halálozás miatt támadta a leváltott román miniszter a kormányfőt

Florin Citu román miniszterelnököt és a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) támadta pénteki sajtóértekezletén Vlad Voiculescu, az USR-PLUS pártszövetség két napja leváltott volt egészségügyi minisztere, azt sugallva, hogy valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról, és felelősséggel tartoznak a járvány legnagyobb „rablásáért”, amelyet az egészségügyi védőfelszereléseket forgalmazó Unifarm állami vállalatnál követtek el.

Voiculescu az őt leváltó, az egészségügyi tárca vezetését ügyvivőként átvevő liberális miniszterelnök tennivalói közé sorolta ezeknek a gyanús ügyeknek a tisztázását, amelyeket elmondása szerint a tavalyi PNL-kormánytól örökölt.

Az USR-PLUS politikusa azt mondta: nem akar számokkal dobálózni, mert leváltása megakadályozta a helyzet alapos dokumentálását, de az első vizsgálatok arra utalnak, hogy a tavalyi PNL-kormány által bevezetett módszertan miatt

jelentős eltérések vannak a Covid-kórházi elhalálozásokról szóló jelentések és a valós számok között.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly vádat emelt az Unifarm vezérigazgatója ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 760 ezer euró kenőpénzt követelt magának 250 ezer járványügyi védőfelszerelés és hárommillió egészségügyi maszk beszerzése során. Voiculescu szerint Citu politikai karrierje érdekében, ok nélkül menesztette őt, „az ország első számú járványügyi szakemberévé vált”, és olyan dolgokról döntött, amelyekről nem voltak szakmai ismeretei, ráadásul anélkül, hogy a minisztérium szakembereivel konzultált volna.

A leváltott miniszter szerint nincs olyan része az egészségügyi rendszernek, amely politikamentes lenne, a közérdek és szakmaiság előtérbe helyezését célzó rövid mandátuma a „mentalitások harcával” telt, menesztését pedig annak tulajdonította, hogy „magára haragította a rendszert”. A PNL szerint Voiculescu sértődöttsége és csalódottsága miatt „ellenzékbe vonult”, vádaskodásai alaptalanok, vagy olyan problémákat fednek fel, amelyeket neki kellett volna miniszterként megoldani.

Péntek délután egy kolozsvári sajtótájékoztatón

a miniszterelnököt is reagáltatták a halálozási statisztikákkal kapcsolatos vádakra.

Citu rámutatott: Voiculescu eddig egyetlen kormányülésen sem vetette fel, hogy valótlanok lennének a koronavírusban elhunytak statisztikái, és felszólította az egészségügyi tárcát is koordináló Dan Barna miniszterelnök-helyettest, az USR-PLUS társelnökét, hogy a kormányülésen, illetve

a nyilvánosság előtt is adjon magyarázatot: mire alapozta Voiculescu a halálozási statisztikákat megkérdőjelező állítását, és milyen megoldást javasol.

Citu szerint a koalíciós kormány nagyon jól működik, és a maga részéről arra vár, hogy az USR-PLUS új, büntetlen előéletű, érdekellentétektől mentes szakembert javasoljon az egészségügyi miniszteri posztra.

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert,

miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Az USR-PLUS bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és arról szeretne egyeztetni a PNL-lel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, hogy Citu nélkül folytassák a közös kormányzást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában