Ország-világ

2021.04.20. 07:17

A Gyurcsány-kormány hagyatéka a Dunaferr-botrány

A Dunaferr ügye kapcsán a Jobbik nemzetbiztonsági kockázatot vizionálva vádaskodik, miközben a politikai felelősség a Gyurcsány-kormányt terheli Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint. Közben az őrző-védőkkel színesített jogi vita folytatódik, az egyik fél befektetőről, a másik vagyonkimentésről beszél.

A Gyurcsány-kormány politikai felelőssége a rossz privatizációs szerződés megkötése, a szerződés betartásának elmulasztott ellenőrzése, a profit támogatása, a leépítés elnézése, összességében Dunaújváros strukturális nehézségeinek növelése. Nem véletlen, hogy anno a Jobbik Gyurcsány ellenében jött létre. De mit csináljon most egy jobbikos politikus, aki tudja, hogy mandátumát és települése legnagyobb baját is Gyurcsánynak köszönheti? – írja Mráz Ágoston Sámuel a Dunaferr körüli botrányról szóló blogbejegyzésében.

Felpörgetett privatizáció

A Nézőpont Csoport vezetője emlékeztet: 2002 után Medgyessy Péter balliberális kormánya közpénzosztogatással próbálta megtartani és szavazatokra váltani népszerűségét, azonban az államkassza hamar kiürült, ezért felpörgették a privatizációt.

„Jellemző az akkori időkre, hogy a családi ezüstöt nem mindig aranyáron adták el, sőt. A mintegy 170 milliárd forint árbevételű dunaújvárosi vasművet mintegy 110 millió forintért (már ebben az évben nagyobb eredménye lett a társaságnak, a következő öt évben pedig összesen százmilliárdra ugrott a profit)” – jegyezte meg Mráz.

A blogbejegyzés emlékeztet, hogy 2004 nyarán az ukrán Donbass és a svájci Duferco konzorciuma tette a legjobb ajánlatot a vasmű nyolcvan százalékára, amelyben tőkeemelést, munkaerő-megtartást és beruházásokat is ígért – jegyzi meg a Magyar Nemzet cikke.

A privatizációs szerződés rögzítette, hogy a vevőnek meg kell állapodnia a társaság hitelezőivel, s ez az utolsó pillanatban, állítólag a hitelekre vonatkozó állami garanciával, sikerült is. A szerződést végül az ÁPV 2004. szeptember 30-án írta alá, az eredeti határidő meghosszabbításával. A Dunaferr kálváriája kapcsán Mráz kiemeli: Gyurcsány Ferenc 2004. szeptember 29-én lett miniszterelnök.

„A Dunaferr új tulajdonosai szinte teljhatalmat kaptak. Sőt: 2005-ben pénz is jutott nekik. 37,4 millió eurós adókedvezményt kaptak az akkori magyar kormánytól »kevésbé fejlett régióbeli munkahelyteremtésért«. A beruházás átadóján Gyurcsány Ferenc is részt vett, igaz, addigra már az unió vizsgálta az adókedvezményt »tiltott állami támogatás« gyanújával. Egy évvel később több száz munkavállaló elbocsátásáról szóltak a hírek” – tette hozzá.

Ismert, pénteken este több száz őrző-védő emberrel akarta átvenni a Dunaferr irányítását Mikó István, ám a rendőrség megakadályozta azt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János nemzetbiztonsági kockázatot vizionált az orosz többségi és az ukrán kisebbségi tulajdonos közötti jogvita miatt, az elhárítástól és a hírszerzéstől várva választ a történtekre.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a Facebookon tette a helyére Stummert. „Stummer azzal vádolt meg engem, hogy »zsoldosseregeket« küldtem a Dunai Vasműhöz. A valóság ezzel szemben az, hogy az ügyhöz nekem semmi, de semmi közöm. De tudják, hogy megy ez: akinek kalapács van a kezében, mindenhol szöget lát.

Az egyre mélyebbre süllyedő Jobbikot és a balliberális pártokat – a kommunista gazdáikkal együtt – már csak a polgári-nemzeti oldal iránti gyűlölet tartja össze. Ami pedig Stummert illeti: nemhogy a nemzetbiztonsági bizottság élére nem való, de még éjjeliőrnek sem. Ha nem vették volna észre, Dunaújvárosban azóta van veszélyben a helyiek nyugalma és békéje, valamint százak munkahelye, amióta a gyurcsányisták a jobbikosokkal karöltve átvették a város irányítását” – fogalmazott Kubatov Gábor.

Befektetés, vagy vagyonkimentés?

Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, komoly nehézipari cégekkel, erős kazah hátterű, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel – közölte hétfőn Nagy Péter, a cég vezető jogásza. Elmondta: a befektető „szeptember óta működteti a céget”, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni.

Mikó István, a pénteki erődemonstráció után közölte: „(...) előre jeleztük, hogy jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják. A jobbikos Polgármester Úr (Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere – a szerk.) figyelmébe is ajánlom azt az iratot, amelyben Nagy Péter ügyvéd az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. elektronikus kapcsolattartásért, a cégkapu kezeléséért felelős adminisztratív állományát arra utasította, hogy két felszámolási eljárás esetében is a cégkapura érkező iratokat a második kézbesítést követő 3. napon túl töltsék le, tehát ezzel a társaság elleni felszámolási eljárásokban keletkező végzések jogerőre emelkednek, így mind a munkavállalók, mind a beszállítók egyetlen fillérhez sem juthatnak!” – írta a ciprusi bejegyzésű Steelhold Limited – amely az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosa 99,61 százalékban – képviseletében eljáró Mikó István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában