Hétfőre virradóra

2018.04.09. 01:48

A győzelem ünnepe és a lemondások éjszakája

A kormány Magyarország győzelmét ünnepelte, az ellenzék lemondásokat jelentett be.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország nagy győzelmet aratott, az ellenzéki pártok vezetői lemondásokat jelentettek be a vasárnapi országgyűlési választás eredményeinek tudatában. A rekord részvételű parlamenti választáson az ellenzék napközben még optimista volt, estére viszont kiderült: a kormánypártok az országos pártlistán és az egyéni választókerületek többségében is nyertek, így akár ismét kétharmados többségük lehet a parlamentben.

Vasárnap éjfél körül az országos listákra leadott szavazatok 88,57 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok szerint a FIDESZ-KDNP 48,76 százalékot szerzett. Második lett a Jobbik csaknem 20 százalékkal, az MSZP-Párbeszéd több mint 12, az LMP több mint 6 százalékot szerzett. A DK több mint 5, a Momentum csaknem 3 százalékot ért el. A Magyar Kétfarú Kutya Párt (MKKP) több mint 1,6 százalékos, az Együtt alig több mint 0,6 százalékos eredményt ért el az országos listán.

Orbán: „Sorsdöntő győzelmet arattunk!”

A Fidesz-KDNP győzelmét hozó parlamenti választás után a kormánypártok budapesti eredményváró központja, a Bálna előtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azzal kezdte beszédét: „Győztünk!”, s úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett. „Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot” – mondta Orbán Viktor.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a köszönetét fejezte ki, és rámutatott: ez a leendő kormánynak rendkívüli politikai legitimációt és megerősítést ad.

Vona: „A Jobbik célja ma nem teljesült”

Vona Gábor sajtótájékoztatóján bejelentette: lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat. A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült.

Karácsony: „Újjá kell építeni a baloldalt”

Az MSZP és az Együtt elnöksége is benyújtotta lemondását. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula közölte: tudomásul veszik a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetérért. A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja a változás szövetségét, készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Gratulált a győztesnek.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy értékelt: az alapjairól újjá kell építeni a magyar baloldalt. Kijelentette: nyilvánvaló, hogy az eredmény messze elmarad attól, amiben hittek és dolgoztak.

Gyurcsány el se tudott volna képzelni egy ekkora Fidesz-győzelmet

Az Együtt elnöke, Juhász Péter azt mondta: tudomásul veszik a választás eredményét, az Együtt elnöksége lemond. Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta: ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a vasárnapi választáson a „polgári, európai, nyitott Magyarország szenvedett vereséget”. Gyurcsány Ferenc az ellenzék összteljesítményre vonatkozó kérdésre azt mondta, még pár órája is azt gondolta volna, hogy a Fidesznek a legrosszabb esetben sem lehet több mandátuma 110-115-nél. Hozzátette: azt el sem tudta volna képzelni, hogy a kormánypárt növeli a listás eredményét 2014-hez képest.

Szél: „Nem adjuk fel”

Az LMP miniszterelnök-jelöltje úgy kommentált: a kormányváltás nem sikerült, „ez azonban nem jelenti azt, hogy feladjuk a küzdelmet”. Szél Bernadett szerint pártjának nem a programján kell változtatnia, hanem azon, ahogyan közvetítik azt a választók felé. Hadházy Ákos társelnök a tájékoztatón bejelentette lemondását a társelnöki posztról.

Fekete-Győr nem gratulál a győztesnek

A Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András úgy fogalmazott: „Fáj, ami történt, és nem tudunk gratulálni a Fidesznek, nem tudunk gratulálni Orbán Viktornak”. „Nehogy elhiggyétek, hogy ez a rendszer feltétlen 2022-ig állni fog” – mondta Fekete-Győr András, hozzátéve: ezt nem hagyják majd.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) várakozásainak megfelelő a párt által az országgyűlési választáson elért 1,6 százalékot meghaladó listás eredmény, ezért sikeresnek tartják a kampányukat – közölte az eredményeket értékelve Kovács Gergely, a párt elnöke az MTI-vel.

Ritter Imre, a kedvezményes mandátumot szerző német nemzetiségi listavezető – miután kiderült, hogy sikerült szavazati jogot jelentő kedvezményes mandátumot szereznie – az MTI-nek azt mondta: mind a 13 magyarországi nemzetiség érdekét képviseli majd az Országgyűlésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában