Ország-világ

2020.09.12. 08:00

A franciák 70 százaléka szerint elvadult a társadalmuk

Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 70 százaléka úgy gondolja, hogy országukban egyre több az erőszak. A kormánypárt és az ellenzék szimpatizánsai szinte azonos arányban értenek egyet abban, hogy nagy baj van Franciaországban a közbiztonsággal.

A man kicks his leg towards a French riot police office as people gather during a rally as part of the 'Black Lives Matter' worldwide protests against racism and police brutality, on Place de la Republique in Paris on June 13, 2020. - A wave of global protests in the wake of US Georges Floyd's fatal arrest magnified attention on the 2016 death in French police custody of Adama Traore, a 24-year-old black man, and renewed controversy over claims of racism and brutality within the force. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Anne-Christine Poujoulat

A Franciaországban az utóbbi időben tapasztalható erőszakhullám kapcsán – amely már a karantén alatt is tapasztalható volt, utána azonban még jobban felerősödött – felmérést készített az Ifop közvélemény-kutató intézet, a kutatás megdöbbentő eredményt hozott. Kiderült ugyanis, hogy a francia lakosság 70 százaléka szerint az ország elvadult – tájékoztatott a V4NA hírügynökség.

📈 70% des Français estiment que le terme « ensauvagement » est justifié pour décrire l’évolution de la violence en France.

📈1/3 (33%) déclarent même qu’il est tout á fait justifié

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek véleménye politikai nézeteik alapján megoszlik a Gérald Darmanin belügyminiszter által használt „elvadulás” szó tekintetében. Míg a Republikánus Párt és a Köztársaság Lendületben párt szimpatizánsainak 85, az ellenzéki Nemzeti Tömörülés szavazóinak pedig 83 százaléka egyetért vele, addig a Zöld Párt szavazóinak csak 61, a Szocialista Párt szimpatizánsainak 59, az Engedetlen Franciaország párt támogatóinak pedig csupán 47 százaléka tartja indokoltnak a belügyminiszter által használt kifejezést.

A Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Marine Le Pen már júliusban a társadalom elvadulásáról beszélt, miután Lyonban egy 21 éves sofőr elgázolt egy 23 éves fiatal nőt, majd 800 méteren keresztül húzta maga után az élettelen testet olyan sebességgel, hogy a mentősök elmondása alapján a fiatal nőnek leszakadtak a végtagjai. A politikusnő a tragédiát követően a Twitteren tette fel a kérdést, hogy hány rendőrnek, csendőrnek, buszsofőrnek vagy fiatalnak kell meghalnia ahhoz, hogy a hatóságok végre tegyenek valamit.

Quel niveau de barbarie faut-il atteindre pour que le peuple français dise stop á cet ensauvagement de notre société ? Combien de policiers, gendarmes, conducteurs de bus, jeune filles ou jeunes garçons massacrés faut-il ? MLPhttps://t.co/dnh8uctVV1

Az Ifop felméréséből az is kiderül, hogy a franciák szerint egyre kevésbé hatékony a Macron kormány fellépése a bűnözőkkel szemben: míg 2018 áprilisában a lakosság 41 százaléka gondolta úgy, hogy a kormány fellépése megfelelő a bűnelkövetőkkel szemben, addig ez az arány 2019 októberében már csak 32 százalék volt, mostanra pedig lecsökkent 27 százalékra.

A felmérésben részt vevő franciák véleménye szerint az igazságszolgáltatás sem elég szigorú. A megkérdezettek 73 százaléka úgy véli, hogy a bírák nem elég kemények a bűnözőkkel szemben. Ez az arány is jócskán megnőtt az elmúlt évtizedben, 2011-ben ugyanis még csak alig több, mint a lakosság fele, 51 százalék volt ezen a véleményen.

Borítókép: Sérült társukat menekítő rendőrök egy párizsi zavargás alkalmával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában