gyalázat

2019.05.02. 15:57

A Facebookon árulják a lopott műkincseket

A közösségi portálon létrehozott zárt csoportokban azt is megvitatják egyebek között, hogy miként lehet illegális ásatásokat folytatni az ókori síroknál.

Szíriából és Irakból kicsempészett műkincsek eladását és felvásárlását bonyolítják a Facebookon illegális műkincs-kereskedelemmel foglalkozó hálózatok – derült ki a BBC riportjából.

A közösségi portálon létrehozott zárt csoportokban azt is megvitatják egyebek között, hogy miként lehet illegális ásatásokat folytatni az ókori síroknál.

Amr al-Azm régészprofesszor, aki elhagyni kényszerült Szíriát és jelenleg az ohiói Shawnee Állami Egyetemen dolgozik, elmondta, hogy az eladásra kínált tételek között vannak olyan római kori mozaikok is például, amelyeket még ki sem ástak a földből Szíriában.

A szakember több száz – nagy részt zárt és gyakran több ezer taggal rendelkező – csoportot fésült át a Facebookon az elmúlt két évben. A felhasználók ötleteket osztanak meg egymással arról, hogy miként lehet illegális ásatásokat végezni a régészeti lelőhelyeken, és „jó tanácsokkal” látják el egymást, például a sírok feltárásakor lehetséges omlásveszéllyel kapcsolatban. Vannak olyanok is, akik rendelésre fosztanak ki lelőhelyeket.

A szíriai régészeti hatóság szerint a közel-keleti országot elhagyó műkincsek nagyjából 70 százaléka hamisítvány, de a fennmaradó 30 százalékban akadnak rendkívül értékes tárgyak is.

A Facebook közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az oldalon tilos illegális tevékenységet folytatni és „a BBC riportja nyomán 49 csoportot távolítottak el”. Amr al-Azm szerint azonban az általa megfigyelt Facebook-csoportok egy része továbbra is működik.

A közel-keleti műkincsek illegális kereskedelme nem csupán az internetre korlátozódik. Törökország évszázadok óta népszerű csempészútvonalnak számít. A török hatóságok szerint az elmúlt években több millió font értékű, Irakból és Szíriából kicsempészett régiség haladt át az országon, a szigorúbb ellenőrzések és az Iszlám Állam terrorszervezet visszaszorulása ellenére.

„Ami Szíriában történik, az rettenetes”

– mondta St John Simpson, a londoni British Museum közel-keleti részlegének kurátora, hozzátéve, hogy a szíriai konfliktusban mind a bevételben reménykedő elszegényedett városlakók, mind a szélsőséges csoportok felelősek az ősi lelőhelyek kifosztásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában