Ország-világ

2020.07.01. 11:45

A családvédelmi akcióterv a legnépszerűbb családpolitikai program

Népszerűségét mutatja, hogy egy év alatt 200 ezer család jutott támogatáshoz és jelentősen javultak a népesedési mutatók.

A családvédelmi akcióterv az elmúlt tíz év legösszetettebb, legbőkezűbb, legkiterjedtebb és legeredményesebb családpolitikai intézkedéscsomagja; népszerűségét mutatja, hogy egy év alatt 200 ezer család jutott támogatáshoz és jelentősen javultak a népesedési mutatók – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a legfrissebb reprezentatív vizsgálata alapján.

A KINCS az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a gyermekvállalási korban lévő magyarok 90 százaléka az akcióterv mind a hét intézkedésével egyetért, és ezek között a legnépszerűbb a bölcsődei férőhelyek bővítése. A KINCS az akcióterv bevezetésekor és idén tavasszal is felmérést készített az intézkedésekről és napról napra követte az igénylések számát is – írták.

Ismertetésük szerint a családvédelmi akcióterv intézkedései közül legtöbben a babaváró támogatást igényelték. Bevezetése óta már csaknem 100 ezer (96 235) pár igényelte, akiknek több mint négyötöde a maximális összeget, azaz 10 millió forintot vett fel.

A CSOK kölcsönöket 11,5 ezren, a jelzáloghitel elengedést csaknem 13 ezren, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 27 ezren, a négygyermekes anyák szja mentességét 43 ezren vették igénybe – írták.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy az intézkedések támogatottsága a tavalyi magas értékhez képest is nőtt, 10-ből 9-en egyetértenek mind a hét intézkedéssel. Legnépszerűbbek a bölcsődefejlesztések, a babaváró támogatás és a CSOK, de a többi lehetőség is kifejezetten hasznos a megkérdezettek háromnegyede szerint.

A támogatást igénybe vevők egyötöde úgy nyilatkozott, hogy a családvédelmi akcióterv nélkül nem vállalt volna gyermeket és több mint tizedük házasságkötése is egyértelműen a támogatásokkal hozható összefüggésbe. Tavaly a válaszadók kétharmada, idén pedig már háromnegyede mondta azt, hogy az akcióterv intézkedései egyértelműen javítják Magyarország népesedési helyzetét.

Erre utalva emlékeztettek arra, hogy az elmúlt fél évben 6 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv. 2019 decembere és 2020 májusa között 44 308 gyermek született, ez 5,4 százalékkal (2 256) több, mint az előző év azonos időszakában – áll egyebek mellett a KINCS közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában