döntés

2020.06.24. 17:36

A budapesti parkolás drágításáról döntöttek Karácsonyék

Több költség hárulhat az autósokra Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlésen bejelentett közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terve alapján, mivel a parkolási idősávokat is kitolnák az elképzelés szerint.

Szerdai ülésén elfogadta a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, aminek nyomán augusztus 1-től több díjzónában is emelkednek a parkolási díjak. Így nyártól többet kell fizetni a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület bizonyos területein az autósoknak – írja az Origo.

A fővárosi parkolási rendszerben ötféle díjtétel van, az ezekbe a kategóriákba tartozó területeket módosította a közgyűlés szerdai ülésén.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt márciustól kezdve ingyenes volt a parkolás az egész ország területén, azonban a veszélyhelyzet megszűnte után július 1-től ismét fizetni kell mindenhol.

A baloldali többségű testület most döntött, hogy augusztus elsejével drágábbá teszi a parkolást a város bizonyos területein.

Az előterjesztés szerint a változtatás érinti:

  • a XIII. kerületet. Itt az eddigi 2-es díjzónák 1-esek lettek (azaz 440 forint helyett 525 forint lett az érvényes parkolási díj), továbbá minden zónában emelkedett eggyel a díjtétel;
  • a XII. kerületet. Egységes, 440 forintos díjtételt vezetnek be az összes díjzónában;
  • a II. kerületet. A Margit híd és a Szépvölgyi út közé eső fizetős övezetében is drágul a parkolás: az eddigi 5-ös helyett rögtön 3-asra ugrik. Emellett a Marczibányi tér területén lesz változás: itt is magasabbra ugrik a díjtétel, és az eddigi korlátlan idejű parkolást felváltja a maximum 3 órás parkolás;
  • a XIV. kerületet. A Mexikói út és a Nagy Lajos király út közötti sáv fizetős zónájában változik a díjtétel az eddigi 5-ösről 4-esre, azaz 175 forint/óráról 265 forint/órára. A fizetős övezet is bővül az Örs vezér tere körüli területekkel.
  • Karácsony Gergely főpolgármester a szavazás előtt azzal magyarázta a főváros döntését, hogy így mindenki csak addig parkol majd, ameddig szükséges. Azt a baloldali városvezető is elismerte, hogy a döntés eredményeként a külső városrészekben nőhet a parkoló autók száma.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában