Ország-világ

2021.04.01. 06:31

A BKV lazán kezeli a pandémia elleni védekezést

Zsúfolt étkezőhelyiségek, laza maszkhasználat és az alapvető higiéniás előírások elhanyagolása is ronthatja a jelenleg is katasztrofális pandémiás helyzetet a BKV több munkacsoportjában. Informátorok szerint a Covid–19 tüneteit mutató dolgozók karanténját sem veszi komolyan a cégvezetés.

Miközben a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) dolgozóinak nagyjából 15 százaléka – 624 fő – fertőződött meg a koronavírussal vagy van karanténban a legutóbbi hivatalos adatok szerint, a fővárosi cég több munkacsoportjában olyan állapotok uralkodnak, amelyek nemhogy a koronavírus-járvány idején, hanem a normál működés során is súlyos kérdéseket vetnének fel a vállalatvezetés felelős voltával kapcsolatban

− számol be róla a Magyar Nemzet.

A cég dolgozói, illetve a belső működését jól ismerő források arról számoltak be: bár már halálesetet is okozott a járvány a cégen belül, a BKV vezetése mégsem foglalkozik azzal a problémával, hogy a járművezetők vagy éppen a metróvonalakon szolgálatot teljesítő munkacsoportok egészen kis helyen összezsúfolódva kénytelenek étkezni, s egyes ilyen tartózkodóhelyiségekben mindössze fél méterre ülnek egymástól az ebédjüket elfogyasztó kollégák. A lap úgy értesült, hogy

több étkezőhelyiséget nem fertőtlenítenek, még az asztalokat és a székeket sem törlik le.

Vannak olyan buszsofőrök, akik be sem mernek ülni az étkezőhelyiségbe, és inkább a járművön fogyasztják el az ebédjüket.

Mindezt tetézi, hogy a lap információi szerint a cégvezetés nem tartja be szigorúan a munkavégzés közben papíron kötelező maszkhasználatot.

A Magyar Nemzet arról is értesült, hogy

egyes metrós munkacsoportokban negyven dolgozóra jut egy olyan mosdó, ahol mindössze egyetlen csap és két vécé található, és sokszor nem pótolják a kifogyott kéztörlőt és kézmosószert.

Mindeközben a Covid–19 tüneteit mutató dolgozókat sem ösztönzi otthonmaradásra a cégvezetés, amely elnézi, hogy a lázzal és köhögéssel küzdő dolgozók – esetleg a felülről jövő hallgatólagos elvárások miatt – mindössze néhány nap szabadságra mennek, majd visszaállnak dolgozni.

Olyan esetről is hallani, ahol egy covidos beteg kontaktszemélyeként nyilvántartott munkatárs a szintén eléggé zsúfolt öltözőben fertőzte meg a körülötte lévőket.

Bár a metrós munkacsoportok vezetői jellemzően több hete home office-ban dolgoznak, ez nem sokat javít a problémán, hiszen

egyes brigádokban a beosztottak akár hatvan százaléka fertőződött meg SARS-CoV-2-vel.

A Magyar Nemzet elküldte a közlekedési vállalat sajtóosztályának az arra vonatkozó kérdéseit, hogy milyen intézkedésekkel próbálják lassítani a járvány cégen belüli terjedését, illetve hogy hogyan orvosolnák a fentebb vázolt állapotokat. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a fővárosi operatív törzs előállt-e valamilyen javaslattal ebben a kérdésben, ám lapzártáig nem érkezett válasz.

Korábban szó volt róla, hogy akár egyes metró- vagy villamosvonalak is leállhatnak, ha erősebben terjed a járvány a BKV dolgozói körében. Ráadásul, nem csak a fertőzöttek száma okozhat súlyos fennakadást, mivel elég, ha néhány olyan kulcspozícióban foglalkoztatott munkatárs dől ki, mint például egy energiadiszpécser vagy forgalomirányító.

A metrószerelvények napi ellenőrzését végző csoportok is ebbe a kategóriába tartoznak, s minél többen betegednek meg közülük, annál kevesebb metrókocsi indítható, s ha elér egy kritikus szintet a kiesett dolgozók száma, akkor könnyen megeshet, hogy az egész vonal leáll.

Ebből is látható, hogy több ponton is sérülékeny a BKV szolgáltatása, amihez még az is hozzájárul, hogy a vállalat igazgatósága nullaszázalékos béremelést tartalmazó üzleti tervet fogadott el az idei évre. Mivel forráshiányra hivatkozva a Karácsony Gergely vezette főváros sem támogatja az idei esztendőre vonatkozó béremelést, a BKV dolgozói többnapos sztrájkba kezdhetnek a következő egy hónapban.

Mindeközben Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy reális a BKV szakszervezeteinek hatszázalékos béremelési igénye, amellyel a társaság reálbéreinek csökkenését kívánják elkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában