Ország-világ

2020.06.24. 20:50

A balliberálisok eltávolítanák Weöres Sándor pécsi szobrát

A szobrász is megdöbbent az ötleten.

Kligl Sándor Weöres Sándorról készült szobra a Király utcában

Forrás: Új Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Levelet kapott Bognár Szilviától, Pécs alpolgármesterétől Kligl Sándor, a Király utcában található Weöres Sándort ábrázoló szobor alkotója, amelyben az áll, hogy a szobrot áthelyeznék a Szent Flórián térre, egy vendéglátó-egység elé, mivel oda sűrűbben járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt most ücsörög. A szobrászművész megdöbbent, s nem járult hozzá alkotása áthelyezéséhez – írja a Pécsi Újság.

A lap szerint elképzelhető, hogy eltávolítanak egy szobrot Európa egykor volt kulturális fővárosából jelenlegi helyéről azzal az indokkal, hogy egy – egyébként a turisták szeme elől eldugott helyen – kocsma előtt jobb helye lenne.

„Nagyon megdöbbentem„ – nyilatkozta a lapnak az alkotó.

”Úgy tűnik, a balliberálisok komolyan veszik a múltat végképp eltörölni-eszmét, s a szobor eltávolításával is szeretnének bosszút állni, belerúgni a korábbi pécsi vezetésbe.

Maga az indok is elképesztő. Azt írták ugyanis, hogy a Szent Flórián tér azért jobb helyszín a jelenleginél, mert az ottani vendéglátó-egységbe gyakrabban járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt jelenleg áll a szobra. Azt gondolom, Weöres Sándor ennél többet érdemel, szobra áthelyezése egy kevésbé frekventált helyre a költővel szemben tiszteletlenség„ -mondta. A szobrászművész hozzátette, Bognár Szilvia levelére válaszolt, közölte, hogy nem járul hozzá alkotása áthelyezéséhez.

”Persze ettől még, ha nagyon akarják, megtehetik„ – mondta keserűen az alkotó, akinek egyébként nemcsak idehaza, hanem a világ számos pontján, Tokiótól Tiranáig megtalálhatók a szobrai.

”Csak remélni tudom, hogy a pécsi balliberálisok nem állnak be abba sorba, amit az internacionalisták művelnek ezekben a hetekben, napokban az Egyesült Államokban és Európában, amely odáig vezetett, hogy emlékműveket, szobrokat döntöttek le„

– mondta a lapnak Őri László, a megyei közgyűlés elnöke, aki 2014-ben, a szobor felállításakor Pécs kultúráért is felelős alpolgármestere volt.

A szobor körül egyébiránt nem ez az első botrány: az ünnepélyes avatást egy tüntető, Böszörményi István szobrászművász zavarta meg bekiabálásokkal, majd fehér port öntött a szoborra.

Pécs akkori polgármestere, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), ezt követően azt mondta: minden véleményt tiszteletben tart, de a köztéri alkotások rongálását, meggyalázását elítéli. Hozzátette: Pécsen a most átadott Weöres-szobor az egyetlen, amely a megmintázott alakot hagyományos szituációban ábrázolja, így kuriózumnak számít.

Az alkotás leleplezése előtt tartott beszédében a városvezető felidézte: 2013-ban határozta el az önkormányzat a mű megrendelését, hogy így tisztelegjen a baranyai megyeszékhelyen is alkotó, akkor száz esztendeje született költő emléke előtt.

Emlékeztetett rá, hogy Weöres Sándor 1933-ban került a pécsi egyetemre, és ezt követően 1943-ig élt a városban, ahol az irodalmi élet meghatározó alakja volt.

Megalapította az Öttorony című folyóiratot, részt vett a Janus Pannonius Társaság munkájában, eközben már publikált a Nyugat című folyóiratban is. Tanulmányai végeztével megbízást kapott a Pécsi Városi Könyvtár megszervezésére, vezetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában