Ország-világ

2021.06.10. 09:04

5 millió 311 ezer a beoltott, 206 az új fertőzött, elhunyt 7 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 311 475 fő, 4 112 876 fő már a második oltását is megkapta. 206 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 591 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 7 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 896 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 722 296 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 54 399 főre csökkent.

Nyíregyháza, 2021. június 8. Szoták Judit bõrgyógyász fõorvos beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 8-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

481 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,4%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 41,5%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 309 ezer fő és 92%-uk már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos − olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna-oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16–18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenesen letölthető, ezzel lehetséges a védettségi igazolvány kiváltása.

Az ötmillió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Június közepétől újabb enyhítés lép életbe.Június 14-étől már falunapot is lehet tartani, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken. Az erről szóló kormányrendelet-módosítások kedden jelentek meg a Magyar Közlönyben. Ötezer lakos alatti település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben. Az enyhítések részei az élet újraindításának, amelyben Magyarország a magas átoltottságnak köszönhetően hetekkel megelőzte az európai országok nagy részét.

Az elhunytakkal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában