Közlemény

2024.06.26. 18:44

Elindítják a balatoni elsősegély-szolgálatot a Magyar Vöröskereszt önkéntesei

Szerdán indítják el idei balatoni elsősegélynyújtó szolgálatukat a Magyar Vöröskereszt önkéntesei 13 tóparti település 19 strandján - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

MW

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat ifjú önkéntesei augusztus 20-ig a magyar tenger 19 strandján állnak a nyaralók rendelkezésére

Forrás: Magyar Vöröskereszt / Facebook oldala

Fotó: dr Barta Ágnes

A közlemény szerint a szakképzett önkéntesek 18. éve biztosítják a balatoni elsősegély-ügyeletet, nyaranta három-négyezer sérülést ellátva. A szolgálat fennállása óta nyolc alkalommal mentettek életet, és 52 372 ember sérülését látták el. 

A szolgálat nélkül több mint ezerhatszáz végzetes kimenetelű eset történhetett volna

 - írták. 

Kitértek arra, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, és egyik kulcsfontosságú küldetése az ifjúság bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba. Ennek része a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat megszervezése is, amelyet szezononként több száz képzett, fiatal önkéntes működtet. 

A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk.

 Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása - áll a közleményben. 

A közleményben idézték Kormos Ádámot, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetőjét, aki szerint lelkes és professzionális hozzáállású ifjú önkénteseik a jelenlétükkel példát mutatnak a társadalmi szerepvállalás és a segítségnyújtás szempontjából is. 

A Magyar Vöröskereszt partnerszervezetei és magánszemélyek támogatásával megvalósuló balatoni elsősegélynyújtó szolgálat augusztus 20-ig nyújt segítséget a tó 19 strandján. 

A szolgálatot bárki támogathatja: aki a nyáron hívja a 1359-es adományvonalat vagy erre az adomány szót tartalmazó üzenetet küld, az 250 forinttal járul hozzá tevékenységükhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában