Árvízvédelem

2024.06.12. 15:16

A Rábán a szokatlanul lassan levonuló árvíz fokozott figyelmet kíván

A Rábán a tartósan magas vízszint miatt kiemelten fontos az árvízi jelenségek folyamatos felülvizsgálata, a töltések állapotának megőrzése – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel. Az újbóli jelentős mennyiségű lokális csapadékok miatt a Murán Letenyénél és a Dráván Drávaszabolcs térségében is érkező árhullámra és emiatt másodfokú készültségekre lehet számítani a következő időszakban, ahogyan a Tarnán és a Sajón is.

MW

A szakemberek folyamatosan figyelik a gátak állapotát

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF/Facebook

Azt írták, hogy a vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat, ahol helyenként fakadó vizek, "csurgások jelentek meg és buzgárt is fogtak el" a vízügyes szakemberek. Ezeket a kritikus helyszíneket megjelölik és rendkívüli figyelmet fordítanak rájuk, ahogyan az esetleges töltésátnedvesedéseket is ellenőrzik, hiszen most ezek a jelenségek okozhatják a legnagyobb problémát – tették hozzá.

Azt is közölték, hogy

 a Rába külföldi vízgyűjtőjén még előfordultak esőzések, futó záporok, így az ebből lehullott tetemes csapadék a felsőbb szakaszokon újabb, kisebb árhullámokat indított el a Rábán és mellékfolyóin, elnyújtva az egyébként is lassú apadást.

A kedden lehullott eső miatt Szentgotthárdnál az apadás után kisebb vízszintemelkedésre számítanak, de fokozat elrendelésére már nem lesz szükség – állapították meg.

Körmendnél a csaknem 12 órás stagnálást követően szerdára a folyó igen lassú apadásának folytatását várják, a lehullott csapadék már érdemben nem fogja befolyásolni a vízszint mértékének csökkenését, azonban itt továbbra is harmadfokú a készültség.

A Rába árhulláma szerdán Rum térségében tart, már Sárvárnál is áradó tendencia figyelhető meg, a tetőzést ott péntekre várják, első fokú készültség mellett.

Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, elnyúló tetőzés jellemzi a folyó teljes hazai szakaszát is, továbbra is lassan apadó, helyenként stagnáló vízjátékkal.

Nagybajcsnál szerdán már érdemi apadásra számítanak, a szigetközi szakaszon az esti órákban már a készültség mérséklésével is lehet számolni.

A fővárosban ugyanakkor még továbbra is tartósan magas vízszint várható, a hétvégi tetőzéshez képest alig 30 centimétert apadt a Duna, melynek árhulláma Bajánál kedd óta elhúzódóan tetőzik. A vízügyes szakemberek szerdán Mohácsnál várják a folyó tetőzését 

– derül ki az OVF közleményéből.

Az újbóli jelentős mennyiségű lokális csapadékok miatt a Murán Letenyénél és a Dráván Drávaszabolcs térségében is érkező árhullámra és emiatt másodfokú készültségekre lehet számítani a következő időszakban, ahogyan a Tarnán és a Sajón is.

A vízügyi szolgálat továbbra is a nap 24 órájában folytatja az ár elleni védekezést. A Rábán és a Dunán több száz vízügyes figyeli éjjel-nappal a gátak állapotát - közölték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában