Közel–keleti konfliktus

2024.06.28. 12:28

A Gázai övezet északi részén zajlanak súlyosabb összecsapások

Az izraeli–palesztin háború 266. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Bomba becsapódása nyomán keletkezett kráter otthonukból elmenekült emberek sátortábora közelében egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. június 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Az EU újabb szankciókkal sújtja a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot

Az Európai Unió Tanácsa pénteken újabb szankciókkal sújtott két szélsőséges palesztin iszlamista szervezetet, a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot. 

A büntetőintézkedések három vállalatot és hat személyt vettek célba azért, mert pénzelték a két szervezetet, ezáltal "lehetővé téve erőszakos akcióikat". 

Mindhárom vállalatnak köze van a Hamász befektetési ügyleteihez, és fedőcégként szolgálnak a szervezet finanszírozásának megkönnyítéséhez. 

A Tanács továbbá szankciókat szabott ki Ahmed Sharif Abdallah Odehre, aki a Hamász külföldi befektetési tevékenységeit irányítja, és a szervezet több fedőcégének részvényese és igazgatósági tagja. 

Ugyancsak szankciós jegyzékbe vették Zuheir Shamlakot, akit az EU a Hamász pénzmosójaként tart számon, továbbá Ismail Barhoumot, a Hamász politikai irodájának tagját. 

A szankciós listán szerepel még Ali Morshed Shirazi, az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott elitegységének, a Kudsz dandárnak a magas rangú tisztségviselője, aki a Libanonból működő palesztinai részleg irodavezetője, valamint Maher Rebhi Obeid, aki 2010 óta tagja a Hamász politikai hivatalának, és aki a szervezet ciszjordániai terrorműveleteinek irányításáért felelős. 

A szankciós jegyzékbe vett személyekre és vállalatokra vagyonbefagyasztás vonatkozik. 

Tilos számukra közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági forrásokat biztosítani. A büntetőintézkedések hatálya alá eső személyekre az EU-ba való beutazási tilalom is vonatkozik.

Izraeli szóvivő: a Gázai övezet északi részén zajlanak súlyosabb összecsapások

Az izraeli hadsereg több tucat iszlamista fegyveressel végzett az utóbbi napon a palesztinok lakta Gázai övezet északi és déli részén a Hamász palesztin szélsőséges szervezet erőivel folytatott összecsapásokban, az utóbbi órákban főleg az övezet északi részén fekvő Sadzsijában zajlottak súlyos harcok – jelentette az izraeli katonai szóvivő pénteken.

Hozzátette: az iszlamista katonai infrastruktúra ellen egyszerre küzdöttek a „föld felett és alatt”, a légierő támogatásával.

A közlés szerint a szóban forgó hadműveletet számos jelentős légicsapás előzte meg, amelyek során az iskolákban, valamint az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNWRA-nak a létesítményeiben rejtőzködő terroristák tucatjaival végeztek.

A katonai szóvivő bejelentette, hogy a Gázai övezet déli részén csütörtökön életét vesztette egy tizenkilenc éves sorköteles izraeli katona. A fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta 668 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra, közülük 314-en a gázai szárazföldi hadműveletben haltak meg.

Ugyanezen napon háromszázötvenhárom humanitárius segélyt szállító kamion lépett be a Gázai övezetbe az izraeli hadsereg illetékese szerint. Kétszázhatvannégy kamiont délen, Kerem Salom átkelőnél léptettek be, ötvenegyet északon, Erez kapunál, harmincnyolcat pedig tengeri útvonalon.

A beszállított kamionok átvételéről a szóvivő elmondta, hogy ötvenhárom kamionnyi szállítmányt már elvittek Kerem Salomtól, és még ezeregyszáz teherautó várja, hogy az ENSZ segélyszervezetei átvegyék őket.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában