Alapjogokért Központ

2023.10.23. 19:10

A nemzeti szuverenitás megvédése lesz a jövő évi választások tétje

Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából elmondott hétfői beszédében a magyar nemzetet szabadságharcosként, a magyar jobboldalt az ötvenhatosok politikai örököseként jellemezte, egyben megfogalmazta a jövő évi európai parlamenti választás konzervatív programját – írta az Alapjogokért Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MW

Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Brüsszel nem Moszkva, csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk és ha nem akarunk, akkor nem táncolunk

– idézték a kormányfőt, aki - mint fogalmaztak - ünnepi beszédében ismételten megerősítette a magyar nemzeti szuverenitás sarokpontjait: 

nemet mondunk az illegális bevándorlásra, a háború folytatására, a genderideológiára és az Európai Egyesült Államok víziójára is.

Hozzátették, Orbán Viktor szerint 1956 öröksége felvértez minket a szabadság melletti elkötelezett harcra: 

Ma is elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsőként javasoltuk a békét a háború helyett. Ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy vakon meneteljenek bele egy újabb háborúba.

A miniszterelnök véleménye szerint a magyar forradalom, annak hősiessége, bátorsága volt az igazi magyar géniusz felvillanása, és „erre van szükségünk ma is”.

Mint írták, a Orbán Viktor helyzetértékelése a magyar nemzet két karakterjegyére fókuszált: 

a birodalom- és kommunizmusellenességre, valamint a mindennél erősebb szabadságszeretetre. 

„Nekünk a szabadság életösztön. (...) A szabadságot védeni kell, különben elveszünk. Így volt '56-ban, 1990-ben és így van ma is” – mondta.

 Kiemelte ugyanakkor, hogy 

Európa, ahová 1990 után Magyarország visszatért, már nem az a hely volt, mint ahonnan a kommunisták kiszakították az országot: 

„...a nyugatiak számára a szabadság valamiféle menekülést jelentene. Szabadulj meg önmagadtól, szabadulj meg attól, aminek születtél, de legalábbis változtasd meg azt, aminek születtél. Nődd ki a múltadat. Válts nemet, válts nemzetet, válts identitást” – idézték a miniszterelnök gondolatait.

Kitértek arra is: Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ezzel szemben Magyarország a józan ész és a normalitás talaján áll: „A gondolat, hogy ne legyek férfi, ne legyek magyar, és keresztény se legyek, olyan, mintha a szívünket tépnék ki. A szabadság nekünk megérkezés, hazatalálás, vállalás. Vállald, hogy magyarnak születtél, kereszténynek születtél, nőnek vagy férfinak születtél. Apádnak és anyádnak vagy a gyermeke. Férjednek vagy feleségednek vagy a társa. Lányodnak vagy fiadnak vagy a szüleje, vállald, hogy barát vagy, és hogy a hazád fia, hazafi vagy” – emelte ki.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Orbán Viktor ünnepi beszédében kijelentette, hogy az elvtársi kioktatás Brüsszelből és Nyugatról is megérkezik, csak más formában, mint 1956-ban: „Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok gurulnak be nyugatról ugyanoda és ugyanazokhoz” - állapította meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy 

1956 példa a mai Magyarország számára is: „Az ötvenhatosok áldozata csak akkor nyer értelmet, ha a magyar szabadságot mi is védjük, éljük és örökül hagyjuk”

– írta a közleményben az Alapjogokért Központ.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában