Magasabb béreket akarnak

2023.06.06. 15:34

Felvette a munkát a sztrájkoló pedagógusok egy része Romániában

Romániában a május 22-én általános sztrájkba lépett tanügyi alkalmazottak közül mintegy 15 ezren felvették a munkát, miután múlt héten a kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (74 400 forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi rendeletet fogadott el - idézi Ligia Deca oktatási minisztert az MTI.

MW

Sztrájkoló közoktatási dolgozók tüntetnek magasabb bért követelve Bukarestben 2023. május 25-én MTI/EPA

Fotó: Robert Ghement

A tárcavezető szerint több mint 10 ezer pedagógus tért vissza a katedrára, így a sztrájkoló tanárok aránya a múlt szerdai 64 százalékról 59,5 százalékra csökkent. Az iskolai kisegítő személyzetet is beleszámolva a romániai közoktatásban a sztrájkolók aránya 58-ról 52,9 százalékra csökkent - ismertette a miniszter.

 Az oktatásügyben dolgozók három legnagyobb szakszervezetének felhívására május 21. óta sztrájkolnak pedagógusok és a kisegítő személyzet tagjai Romániában MTI/EPA
Fotó: Robert Ghement

Deca szerint egyelőre tartható az érettségi vizsgák menetrendje, de azt csak a hét vége fele tudják felmérni, hogy lesz-e elég tanár az érettségi lebonyolításához, vagy át kell ütemezni a vizsgaidőszakot. Jövő héten a szóbeli vizsgákat és digitális kompetenciák felmérését kellene megkezdeni. A tárcavezető a lehetséges forgatókönyvek között említette, hogy ezeknél a vizsgáknál a 12. osztályban elért érdemjegyeket vegyék figyelembe.

A miniszter szerint a kormánykoalíció egyértelműen kötelezettséget vállalt arra, hogy nemzeti prioritásként kezeli az oktatást, elfogadta az oktatási törvényeket, és megtette az első lépéseket a sztrájkolók által követelt méltó bérezések bevezetésre.

Deca szerint mindez a jövő nemzedék érdekeit szolgálja, ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy most már a tanárok is elsősorban a diákjaik érdekeit fogják szem előtt tartani, és felhagynak a harmadik hete tartó sztrájkkal, hogy ne veszélyeztessék a záróvizsgák lebonyolítását, a fiatalok továbbtanulását.

A kormány a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet után befejezettnek nyilvánította a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat, mert úgy értékelte: teljesítette a pedagógusok 25 százalékos bérkövetelését,

 és - a rendelet indoklásában, amely része a közlönyben megjelent jogszabálynak - vállalta, hogy 

a 2024-től hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvényben a tanári bértábla az országos átlagbérnél fog kezdődni.

A tanügyi szakszervezetek azonban a rendelet megjelenése napján és vasárnap is azt közölték, hogy folytatják a sztrájkot, mert az idei béremelés a kezdő tanárok esetében sem éri el a 25 százalékos, vagyis az új törvény által előirányzott emelést. Ez az átlagnál jobban keresők közé emelné a pedagógustársadalmat, a kormány azonban nem januártól azonnal, hanem három év alatt akarja gyakorlatba ültetni, amit szintén nem tudnak elfogadni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában