Ukrán válság

2023.05.17. 07:15

Az amerikai vezetés dönt arról, hogy kap-e F-16-os vadászgépeket Ukrajna

448. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: LIBKOS

Orosz védelmi tárca: egy Patriot-radarállomást és öt indítóállást semmisítettek meg Kijevben

A Kinzsal orosz hiperszonikus rakétarendszer május 16-i csapása megerősített adatok szerint eltalálta és teljesen megsemmisítette az amerikai gyártmányú Patriot föld-levegő rakétarendszer egy többfunkciós radarállomását és öt indítóállását – közölte szerda este az orosz védelmi minisztérium.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden, a napi hadijelentést ismertetve még azt mondta, hogy a Kinzsal-rakétacsapás egy Patriot légvédelmi rakétarendszert semmisített meg.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) ezzel kapcsolatban az AFP francia hírügynökséget szerda este arról tájékoztatta, hogy egy Ukrajnának leszállított Patriot rendszer megsérült, de működőképes, és folyik a károk felmérése, amelyeket egy, „a közelben lezuhant, azonosítatlan lövedék okozott”.

Az ukrán légierő szóvivője a nap folyamán korábban valótlannak minősítette Konasenkov bejelentését.

Szakértő: zsarolásnak hangzik a Barátság-vezeték felrobbantásának lehetősége

 Zsarolásnak hangzik, de lehet, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak dühében beszélt zárt körben a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának lehetőségéről, amellyel Magyarországnak károkat lehetne okozni  – reagált Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a Washington Postban megjelent hírre.

Megjegyezte, hogy nem sok értelme van egy olajvezetéket felrobbantani, mert az biztonsági okokból szakaszokra van osztva. Mégis, mint mondta, hihetőnek tartja, hogy ez a fenyegetés elhangzott.

Kitért arra is: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is mondott olyat, hogy el kell zárni az orosz olajat a magyarok elől, „ha nem normálisan viselkednek”. De ilyet normálisan nem mondhatna  – közölte Kis-Benedek József.

A biztonságpolitikai szakértő a műsorban arról is beszélt, hogy a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka Putyin orosz elnök „kezében van”. Arra reagálva, hogy fokozott készültségbe helyezték a fehérorosz csapatokat, miután lelőttek négy orosz harci repülőgépet, azt mondta: nem Lukasenka, hanem Putyin az, aki parancsot adhat a Fehéroroszországban állomásozó haderőnek, mert a két ország olyan szoros szövetséget alkot, mint a NATO, amelyben ha valamelyik tagállamot megtámadják, olyan, mintha mindet megtámadták volna.

Török elnök: két hónappal meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaszállításokra vonatkozó megállapodást

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában bejelentette, hogy az orosz és az ukrán fél döntést hozott az ukrajnai gabonaexportra vonatkozó ENSZ-program két hónapos meghosszabbításáról.

Erdogan a török kormánypárt székházából közvetített videóüzenetében úgy fogalmazott: a döntés „országunk erőfeszítéseivel, orosz barátaink támogatásával és ukrán barátaink hozzájárulásával” született.

A török államfő jelezte: további erőfeszítéseket tesznek, hogy a meghosszabbítás lejártát követő időszakban is folytatódjon a megállapodás.

A Fekete-tengeri Gabonakezdeményezést tavaly július 22-én írták alá Isztambulban. Ez tette lehetővé az ukrajnai gabona és műtrágya exportját három olyan kijelölt ukrán kikötőből, amelyek orosz tengeri blokád alatt álltak. Ezzel egy időben nyilatkozatot is aláírtak, amely egyebek között garantálta Oroszország számára, hogy folytathatja a gabona- és műtrágyaszállításokat, és azok mentesülnek a nemzetközi büntetőintézkedések alól.

Az ENSZ-kezdeményezés hatályát legutóbb március 18-án hosszabbították meg 60 nappal, vagyis május 18-án lejárt volna.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán megerősítette Erdogan bejelentését. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lehető leggyorsabban el kell hárítani minden akadályt az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről Oroszország és az ENSZ között létrejött memorandum végrehajtása elől.

Múlt csütörtökön az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield a fekete-tengeri gabonaszállítások fenntartását sürgette, és felszólította Oroszországot, hogy továbbra is vegyen részt benne.

Az amerikai diplomata úgy fogalmazott: miután Oroszország nehezíti a szállításokat, számos hajó vesztegel a tengeren, és ez azt jelenti, hogy Oroszország fegyverként használja az élelmiszert. Az ENSZ-diplomata cáfolta Oroszországnak azt az állítását, hogy élelmiszer- és műtrágyaexportját szankciók sújtanák. Linda Thomas-Greenfield azt mondta: Oroszország a háború előttivel megegyező mennyiségű, illetve esetenként azt meghaladó gabonát és műtrágyát szállít a világ különböző országaiba.

Kína részvételének fontosságát hangsúlyozta a béke-erőfeszítésekben az ukrán külügyminiszter a különmegbízottnak

Kétnapos látogatást tett Ukrajnában Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja, akivel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalt szerdán Kijevben, kiemelve Kína részvételének fontosságát az Oroszország indította háború lezárását célzó béke-erőfeszítésekben.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint

 a megbeszélésen megvitatták az Ukrajna és Kína közötti együttműködés aktuális kérdéseit kétoldalú és nemzetközi szinten egyaránt, valamint a háború megállításának lehetőségeit. Kuleba kiemelte, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

Külön hangsúlyozta Kína részvételének fontosságát az ukrán elnök békeképletének és a Fekete-tengeri gabonamegállapodásnak a végrehajtásában, valamint a nukleáris biztonság szavatolásában.

A harctéri fejleményeket illetően szerda este Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy három helyi lakos - köztük egy ötéves kisgyermek - meghalt, ketten pedig megsebesültek a régióban lévő Zelenyivka faluban egy orosz támadásban.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az ukrán erők az elmúlt napban mintegy ötszáz métert nyomultak előre. 

Az ellenség 456-szor lőtt állásainkra különböző kaliberű és típusú tüzérségi fegyverekkel és rakéta-sorozatvetőkkel, ezzel is megerősítve, hogy szó sincs lőszerhiányról, sajnos. Huszonöt összecsapás zajlott le a térségben és 12 légitámadás

– fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy adatai szerint 107 orosz katona halt meg a Bahmutért vívott ütközetekben és 153 sebesült meg.

Zelenszkij felesége a humanitárius segélyek kiterjesztéséről egyeztetett Dél-Koreában

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszterrel egyeztetett szerdán Szöulban a hazájának nyújtott dél-koreai humanitárius segélyek kiterjesztéséről, valamint az ukrajnai háborút követő aknamentesítés és újjáépítés kérdéseiről - közölte a dél-koreai diplomáciai tárca.

Zelenszka az ukrán államfő megbízottjaként érkezett Szöulba.

Volodimir Zelenszkij felesége köszönetet mondott Dél-Korea eddigi támogatásáért, illetve szolidaritásáért, és további segítséget kért egyebek között mentőautók és más humanitárius felszerelések formájában. Egyúttal kérte Dél-Korea segítségét az aknamentesítésben is.

A külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy Szöul aktív szerepet fog játszani Ukrajna újjáépítésében az úgynevezett közös fejlesztési együttműködési mechanizmus alapján.

Dél-Korea februárban jelentette be, hogy további 130 millió dollár (44 milliárd forint) támogatást nyújt Ukrajnának a tavalyi 100 millió dolláron (34 milliárd forint) felül.

ZELENSZKA, Olena; JUN Szok Jol; ZELENSZKIJ, Volodimir
A dél-koreai elnöki hivatal által közreadott képen Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége (k, balról) és Jun Szok Jol dél-koreai államfõ (k, jobbról) megbeszélést folytat a szöuli elnöki hivatalban 2023. május 16-án MTI/AP/Dél-koreai elnöki hivatal
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Dél-koreai elnöki hivatal

Szerdán Csu Kjung Ho dél-koreai pénzügyminiszter előzetes megállapodást írt alá Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszterrel alacsony kamatozású hitelekről.

Zelenszkát kedden fogadta Jun Szok Jol dél-koreai államfő, és "aktív segítséget" ígért Ukrajnának, összhangban a nemzetközi közösséggel.

Lavrov: Moszkva még nem kapta meg Dél-Afrika rendezési javaslatait

Oroszország kész fontolóra venni az ukrajnai rendezésről Dél-Afrikától érkező rendezési javaslatokat, de papíron eddig még semmit nem kapott meg ezekből – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán Moszkvában.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő kedden jelentette be, hogy telefonon beszélt az ukrán és az orosz elnökkel, és hogy mind Volodimir Zelenszkij, mind Vlagyimir Putyin beleegyezett abba, hogy fogadja afrikai országok egy küldöttségét a konfliktus békés rendezése érdekében. Ramaphosa szerint a Dél-afrikai Köztársaság mellett Zambia, Szenegál, Kongó, Uganda és Egyiptom elnöke is részt vett a kezdeményezés kidolgozásában, amelyről António Guterres ENSZ-főtitkár és az Afrikai Unió hivatala is tájékoztatást kapott.

Lavrov szerdán újságíróknak az orosz fővárosban elmondta, hogy Moszkva kész mérlegelni az afrikai és latin-amerikai országok rendezési javaslatait.

De eddig, ellentétben kínai szomszédainkkal, sem a braziloktól, sem az afrikaiaktól nem láttunk semmit papíron

– mondta Lavrov.

Mindazonáltal szerdán Moszkvába érkezett egy dél-afrikai katonai küldöttség Lawrence Mbatha altábornagy, az ország szárazföldi erőinek parancsnoka vezetésével. A vendég a Kreml falánál, a Sándor kertben orosz hivatali kollégájával, Oleg Szaljukov hadseregtábornokkal együtt megkoszorúzta az Ismeretlen katona sírját. Az orosz védelmi tárca szerint a felek a két ország fegyveres erői harckészültségének javítását és az együttműködés fokozását célzó tervekről tárgyaltak. Megállapodtak abban, hogy erősítik a szárazföldi erők közötti együttműködést. A látogatáson a dél-afrikai delegáció felkeres majd orosz katonai kiképző létesítményeket és a hadiipari vállalatokat.

Nyilvános megbánást kellett tanúsítaniuk ukrán bloggereknek a kijevi légvédelemről megosztott felvételek miatt

Teljességgel elismerem bűnömet, bocsánatot kérek az ukrán néptől, és megfogadom, hogy sosem teszek többé ilyet

– jelentette ki Inna Voronova ismert Instagram-blogger az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által szerdán közzétett videóján.

Voronova már előzetesen is bocsánatot kért, miután bírálatok érték egyik felvétele miatt, amelyen robbanások láthatók egy légvédelmi állás fölött.

 Az SZBU három másik bloggertől is hasonló bocsánatkérő videókat közölt.

A webnaplót vezető férfiak és nők olyan felvételeket töltöttek fel a közösségi médiába, amelyek alapján beazonosíthatók az ukrán légvédelmi állások.

A bloggereket katonai jellegű információk terjesztéséért nyolc évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Mikolajivi lőszerraktár megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Tengeri indítású, nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csapást az orosz haderő egy mikolajivi hajójavító üzembe telepített nagy lőszerraktárra - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők embervesztesége az elmúlt nap folyamán mintegy 730 fő volt, akik közül elérte a 360-at azoknak a katonáknak és zsoldosoknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai célpontok között említett meg egyebek között egy vezetési- és egy megfigyelőpontot, továbbá egy lőszerraktárt.

Beszámolója szerint Bahmutban az orosz rohamegységek folytatták a harcot a nyugati városrész bevételéért, miközben a szárnyaikat a hadsereg alegységei biztosították. Azt mondta, 

a legsúlyosabb helyzet Bahmutnál Kraszne és Bohdanivka körül alakult ki, ahol az orosz erők hét támadást vertek vissza. Konasenkov szerint a légideszant csapatok a támadó műveletek révén "kedvezőbb védvonalat foglaltak el".

A hadijelentésre reagálva Jevgenyij Prigozsin, a város ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója a sajtószolgálata által közölt hangüzenetben a "kedvezőbb védvonal elfoglalása" kifejezést – nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tarkítva – súlyos áldozatok árán megszerzett jelentős terület feladásának nevezte. Prigozsin szerint egyébként Bahmutban kevesebb mint másfél négyzetkilométernyi terület maradt orosz ellenőrzés alatt.

Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Grad rakéta-sorozatvetővel a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 17-én
Fotó: LIBKOS / Forrás: MTI/AP

A harci cselekményekről az orosz állami sajtónak rendszeresen nyilatkozó Andrej Maroscsko, a luhanszki "népi milícia" nyugállományú ezredese az orosz felderítésre hivatkozva azt mondta, hogy a Minykivka-Csasziv Jar úton jelentős ukrán erősítés halad a harcok helyszíne felé.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben három civil életét vesztette, Jaszinovatében pedig további öt megsebesült.

Berlin és London szerint a Fehér Háznak kell döntenie az F-16-osok Ukrajnába szállításáról

Az amerikai vezetés feladata eldönteni, hogy kaphat-e F-16-os vadászgépeket az orosz támadás ellen védekező Ukrajna – jelentette ki egybehangzóan a német és a brit védelmi miniszter szerdán Berlinben.

Boris Pistorius és Ben Wallace megbeszélésük után tartott közös tájékoztatójukon az Ukrajna által szorgalmazott, úgynevezett vadászgép-koalícióról szóló kérdésekre válaszolva rámutattak, hogy a német és a brit légierő sem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F-16-os vadászgéptípussal.

Egyaránt hozzátették, hogy mivel ezek a repülők amerikai gyártmányok, a Fehér Ház dolga eldönteni, hogy Ukrajna kaphat-e belőlük.

Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták: támogatják, hogy Ukrajna rendelkezzék mindennel, ami csak szükséges az orosz támadás elhárításához.

Ben Wallace ismertette: hazája egy nemzetközi összefogás, egy "platform" részeként segítheti az Ukrajnát F-16-osokkal támogatni kívánó országokat tervük megvalósításában, a többi között pilóták képzésével.

PISTORIUS, Boris; WALLACE, Ben
Ben Wallace brit (b) és Boris Pistorius német védelmi miniszter kezet fog a berlini védelmi minisztériumban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. május 17-én 
Fotó: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

Boris Pistorius elmondta, hogy hazája kapacitás és képességek híján nem alkalmas "aktív szerepre" egy ilyen vállalkozásban, de egyéb módon, politikai, pénzügyi támogatással hozzájárulhat annak sikeréhez.

Az ukrán légierő cáfolta, hogy az orosz erők kilőttek egy Patriot rakétarendszert

A Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert nem lehet egy csapással megsemmisíteni, még akkor sem, ha Kinzsal rakétát lőnek ki rá – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy szerdai tévéműsorban.

A szóvivő ezzel cáfolta Igor Konasenkov altábornagynak, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének azt a keddi kijelentését, amely szerint egy Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert semmisített meg az orosz erők Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerének precíziós csapása Kijevben. 

Szavai szerint kedden az ukrán hadvezetés még nem akarta kommentálni ezt a bejelentést, mint ahogy Konasenkov korábbi "hazugságaira" sem reagáltak ukrán részről. "

Ha annyi repülőgépünk lenne, amennyit állítólag az oroszok megsemmisítettek, már valószínűleg megnyertük volna ezt a háborút

– jegyezte meg Ihnat.

Kifejtette, hogy a Patriot olyan rendszer, amelynek része egy parancsnoki állás, ahonnan a harci szolgálatot teljesítő legénység figyeli a légi célpontokat és információkat kap a felelősségi körében lévő helyzetről, így a légi célpontokról is. A rendszer kézi, félautomata és automatikus üzemmódban is működhet. 

A Patriot automatikus működési módja az, amely lehetővé teszi a légi célpontok lelövését emberi beavatkozás nélkül, mint ahogy az kedden is megtörtént

 – tette hozzá.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon azt írta, hogy az elmúlt egy hónap alatt az orosz erők fokozták az orosz határ menti régiók, Csernyihiv, Szumi és Harkiv megyék elleni légi és tüzérségi támadásokat. 

Az elmúlt héten, azaz május 8-16. között az orosz csapatok 162-szer lőtték ezeket a területeket, a legtöbbször, 110 alkalommal Szumi megyét

 – írta. 

Szavai szerint az orosz hadsereg az ország polgári lakosságának ágyúzása mellett tüzérségi és légicsapásokkal igyekszik folyamatosan feszültségben tartani az ukrán csapatokat a határ menti területeken, és megakadályozni azok más irányú bevetését.

A dél-afrikai elnök Ukrajnába látogatna

Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára megerősítette az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek május 13-i telefonbeszélgetésükkor azt mondta, hogy Ukrajnába szeretne látogatni egy több afrikai országból álló küldöttség tagjaként. 

Ukrajna elnöke üdvözölte ezt a békekezdeményezést. Volodimir Zelenszkij kész a magas rangú vendégeket fogadni Ukrajnában, meghallgatni javaslataikat, megvitatni velük az ukrán békeképletet, és megkérni őket, hogy csatlakozzanak annak megvalósításához

 – mondta a sajtótitkár.

Ramaphosa egy keddi sajtótájékoztatóján közölte: telefonon beszélt Zelenszkijjel, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Állítása szerint mindketten beleegyeztek abba, hogy tárgyaljanak egy lehetséges béketervről afrikai vezetőkkel. 

Azt mondta, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború lázárására irányuló dél-afrikai béketervet támogatják Szenegál, Uganda és Egyiptom vezetői is, a kezdeményezésről pedig tájékoztatták az ENSZ-főtitkárt, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

Az orosz erők "csekély előnyre tettek szert" Bahmutban

Az orosz erők "csekély előnyre tettek szert" Bahmutban. A jelentések szerint négy zászlóaljat küldtek a frontvonalra, hogy megakadályozzák az ukrán áttörést.

Az elmúlt napokban Ukrajna azt állította, hogy felszabadított nagyjából 20 négyzetkilométernyi területet a város körül, de az Institute for the Study of War (ISW) szerint Oroszország újabb előretöréseket hajtott végre. 

Oroszországban befagyasztották a finn külképviseletek számláit 

Befagyasztották Oroszországban Finnország ottani külképviseleteinek bankszámláit – közölte szerdán a finn külügyminiszter.

Pekka Haavisto sajtótájékoztatóján azt mondta, 

az intézkedés a moszkvai nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus számláját is érinti, így egyikhez sem tudnak hozzáférni. Hozzátette, hogy írásban kérték Moszkvától a döntés indoklását, de egyelőre nem kaptak hivatalos magyarázatot.

Közölte továbbá, hogy április 27-én kaptak először értesítést a külképviseletek számláinak befagyasztásáról, de Finnország azóta sem tett válaszintézkedést, azaz nem zárolta az orosz külképviseletek finnországi bankszámláit.

A finn külügyminiszter úgy véli, bankszámláik befagyasztásának legvalószínűbb oka az lehet hogy az Európai Unió Oroszország ellen foganatosított, pénzügyi tranzakciókat érintő szankciói gondot okoztak a Nyugaton működő orosz külképviseleteknek.

Tudjuk hogy egyes európai uniós tagállamoknak is akadtak már tranzakciós problémái Oroszországban, de ez a finn külképviseleteket nem érintette, mert jelentős készpénztartalékkal rendelkeznek.

Hozzátette, hogy tudomása szerint egyetlen országgal szemben sem vezetett be eddig ilyen szigorú pénzügyi megszorítást az orosz fél, és ha hosszú ideig lesz érvényben ez az intézkedés, akkor új megoldásokra lehet szükség.

Az orosz jegybank egyelőre nem reagált az újságírói megkeresésekre az ügyben.

Ukrán vezérkar: több mint 200 ezer orosz katona esett el eddig a harcokban

Az ukrán fegyveres erők eddig már mintegy 200 ezer orosz katonát semmisítettek meg a háború kezdete óta – közölte az ukrán vezérkar szerda reggeli helyzetjelentésében.

Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 610 orosz katonát likvidáltak 

– írta az ukrán hadvezetés az Interfax Ukraina által közölt jelentésben.

Az orosz hadsereg legutóbb tavaly szeptemberben közölt adatokat az elesett orosz katonákról, szűk hatezerben jelölve meg számukat.

A BBC brit hírportálnak a Mediazona független internetes portállal közösen összeállított listáján 22 600 elesett orosz katona neve szerepel.

Dollármilliárdok - éveken keresztül

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kiadott egy jelentést, amely szerint 

Ukrajnának körülbelül 250 milliárd dollárra lesz szüksége a helyreállításhoz öt éven keresztül.

A jelentés kiemeli, hogy a fegyveres konfliktusokból kilépő gazdaságok csupán 29%-a éri el öt éven belül a háború előtti egy főre jutó GDP-t. Ahhoz, hogy ez Ukrajnában is megtörténjen, az ország gazdaságának évente 14%-kal kell növekednie a teljes időszak alatt.

Az EBRD már elkötelezte magát, hogy 2022 és 2023 között 3,3 milliárd dollárt fektet be Ukrajnában. A beruházás célja a gazdaság fenntartása, biztosítva a villamosenergia- és közlekedési rendszerek folyamatos működését az orosz invázió közepette.

Nincs még orosz döntés

Oroszország közölte, hogy még mindig nem döntött az Ukrajnával kötött fekete-tengeri gabonaüzlet meghosszabbításáról, amelyet az ENSZ és Törökország közvetített, és amely május 18-án jár le. "Sok megválaszolatlan kérdés van a megállapodás ránk eső részét illetően... most döntést kell hoznunk" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

2000 azovstali fogoly

A családok és a gyárral kapcsolatban állók támogatására létrehozott jótékonysági szervezet szerint az elfogott és hadifogságba került mintegy 2000 ember, akik segítettek a mariupoli Azovstal gyár védelmében, még mindig orosz fogságban van.

Robbanóanyag helyett szórólapokat lőttek ki az oroszok

A Központi Katonai Körzet "Grad" többszörös kilövő rakétarendszereinek katonái propagandalövedékekkel támadták meg az ukrán nacionalisták állásait a különleges hadművelet övezetében, és szórólapokat dobáltak, amelyekben az ukrán csapatokat megadásra szólították fel – közölte a RIA Novosztyi.

Az orosz védelmi tárca képviselője pontosította, hogy a BM-21-es lövedékek robbanófejjel ellátott rakétalövedékek, amelyekbe a hadianyag és robbanóanyag helyett több mint ezer hadjárati szórólapot tartalmazó tekercseket töltenek be.

Minden szórólap felhívást tartalmaz az ukrán fegyveres erők katonái számára, hogy önként adják meg magukat, és ösztönözzék erre társaikat,

mert ez "később megmenti az életüket, és megakadályozza az értelmetlen vérontást a további csatákban".

Küszöbön az uránimportálási tilalom

Az Egyesült Államokba irányuló orosz uránimportot tiltó törvényjavaslat kedden lendületet kapott azáltal, hogy elfogadta azt az Egyesült Államok Képviselőházának bizottsága. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Államok megtiltotta az olajimportot, és más nyugati országokkal együtt árplafont szabott ki a kőolaj- és olajtermékek tengeri kereskedelmére, de az uránra eddig nem.

Moldovai feszültség

A moldovai oroszbarát régió közgyűlése támogatta a Moszkvával való kapcsolatok javítását célzó helyi vezető megválasztását, ezzel összeütközést teremtve az Európa-barát nemzeti kormánnyal.

Öt amerikai rakétát lőtt le az orosz légvédelem

Juzsnodonyeck irányában az orosz légvédelmi rendszerek öt, Egyesült Államok által gyártott rakétát semmisítettek meg – mondta a RIA Novosztyinak Alekszandr Gordejev ezredes, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője.
"Az S-300 és a Buk légvédelmi rakétarendszerek legénysége három HARM rakétát és két HIMARS MLRS rakétát lőtt le" - jegyezte meg a tiszt. Gordejev szerint a légi felderítés során az Ukrán Fegyveres Erők egy mobil csoportját is feltárták Vodianétól délre. Az egyik teherautójukat megsemmisítették.

Bahmutba látogatott az ukrán parancsnok

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka meglátogatta a Bahmutban tartózkodó csapatokat, miután sikeresen visszaszorították az orosz erőket. Szirszkij vezérezredes köszönetet mondott a csapatoknak az ellentámadásért és a fronton hozott áldozatokért. Többeket ki is tüntetett.

Az ukránok kezén van a legfontosabb bahmuti út

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az ukrán csapatok újra biztonságosabbá tették a Bahmutba vezető 0506-os számú, az ukránok által "az élet főútjának" nevezett ellátóút használatát. Miközben hónapokig tartó heves csaták dúltak a városon, az út az egyik célpont volt az orosz erők számára abban a reményben, hogy megszakítják az ukrán katonák utánpótlását.

A védelmi tanulmányok szakértője, dr. Marina Miron szerint az útvonal "mentőövet" jelent az ukránok számára, amin keresztül erősítést és utánpótlást kaphatnak, valamint evakuálhatják a sérülteket. Az út stabil ukrán felügyelete tovább nehezíti az orosz terveket a város körbezárására.

Csak megsérülhetett az ukránok által használt Patriot

Az oroszok állítása szerint a hétfő esti légicsapásai során megsemmisített egy amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszert. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő azonban azt állítja, hogy a Patriot rendszer "valószínűleg megsérült, de nem semmisült meg" a támadásokban. A tisztviselő elmondta, hogy a károkat most értékelik annak megállapítására, hogy teljesen vissza kell-e vonni, vagy az ukránok meg tudják-e javítani.

Ukrajnának nincs elég felszerelése az ellentámadáshoz

Ukrajnának nincs elegendő katonai felszerelése ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen – közölte Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője. Ihor Zsovkva azt mondta, hazájának páncélozott járművekre és harckocsikra van szüksége, ha fel akarja szabadítani a Moszkva által elfoglalt területeket.

Azt akarjuk, hogy ez az ellentámadás a lehető legsikeresebb legyen. A siker pedig Ukrajna összes elfoglalt területének felszabadítása lenne

– nyilatkozta a Sky Newsnak.

Egy orosz MiG-31-es kilőhetett egy kijevi Patriot-rendszert

Egy MiG-31K Kinzsal-hordozó vadászrepülőgép megsemmisített egy amerikai Patriot légvédelmi rendszert Kijevben – közölte egy forrás a RIA Novosztyival.
"A Kinzsal-rakéták sebességi jellemzői lehetővé teszik, hogy percek alatt elérjék az Ukrajna területén található katonai létesítményeket, ezért az olyan célpontoknak, mint a Patriot légvédelmi rendszer, nincs idejük pozíciót változtatni és új rakétákat betölteni az indítócsövekbe" - magyarázta a meg nem nevezett forrás.

Az orosz Kinzsal rakéta a hangsebesség tízszeresét meghaladó sebesség elérésére alkalmas, ugyanakkor a repülési útvonal minden részén manőverezni képes, ami lehetővé teszi az összes létező légvédelmi rendszer megbízható leküzdését és célpontok eltalálását mélyen az ellenséges vonalak mögött 

- állítják az oroszok.

Ukrajna orosz célpontokra irányítja a brit rakétákat

Az elmúlt hét során az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat szállít Ukrajnának. Brit tisztviselők most felfedték, hogy Ukrajna megkezdte a rakéták felhasználását orosz célpontok ellen. A hírt amerikai és más nyugati tisztségviselők is megerősítették, miközben az ukrán védelmi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 4765 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4149 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 16-án 29 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Nyilvántartás készülhet a károkról

Az európai országok egy nyilvántartás létrehozásában reménykednek, hogy "biztosítsák az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért való felelősségre vonhatóságot" - mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök az Európa Tanács izlandi csúcstalálkozóján.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: "Ha az újjáépítésre gondolunk, rendkívül fontos igazságügyi elem a kártérítési nyilvántartás megléte, hogy igazságot adjunk az áldozatoknak".

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kijelentette: "Megtesszük az első lépést annak érdekében, hogy megoldást találjunk, hogyan kompenzáljuk ezeket az atrocitásokat és károkat, amelyeket Oroszország okoz Ukrajnának."

Az orosz védelmi miniszter elutasítja Kijev állításait

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vitatja Ukrajna azon állítását, hogy egyik napról a másikra lelőtt 18 orosz rakétát, köztük hat Kinzsal hiperszonikus rakétát. Sojgu szerint Moszkva nem is indított ennyit – jelentette a RIA Novosztyi. A hírügynökség által idézett megjegyzés nem utal kifejezetten a legutóbbi támadásra.

A brit és a holland miniszterelnök F16-os repülőgépek beszerzéséről tárgyal

Rishi Sunak brit és Mark Rutte holland miniszterelnök megállapodott abban, hogy egy nemzetközi koalíció kiépítésén dolgoznak Ukrajnának harci légi képességekkel való ellátására, a kiképzéstől az F16-os repülőgépek beszerzéséig mindent támogatva - közölte a Downing Street. A brit miniszterelnök szerint Ukrajnának "jogos helye a NATO-ban van" - tették hozzá.

A két vezető az Európa Tanács izlandi csúcstalálkozóján beszélt egymással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában