Oktatás

2023.05.19. 21:13

Újra tüntettek a diákok a fővárosban

Újabb diáktüntetést tartottak pénteken Budapesten, a résztvevők ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a "7igenes" országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat.

MW

A diáktüntetés résztvevői vonulnak a Parlamenttől az Oktogonhoz 2023. május 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A résztvevők a Kossuth Lajos térről, a Parlament mellől indulva az Oktogonhoz vonultak.

A megmozdulást az Egységes Diákfront "Gyerekeket bántasz! - 7igennel a gyermekbántalmazó rendszer ellen" címmel, a korábbiak folytatásaként hirdette meg.

A megmozdulás résztvevői dobszóra gyülekeztek a Kossuth Lajos téren, majd a tömeg elindult az Oktogonhoz.

A transzparenseken egyebek mellett a "Történelmet mindig az ifjúság írja", "Nekünk is van szívhangunk!", "Minden hatalom a népé" szövegek voltak olvashatók.

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

A tüntetésen jelen volt több ellenzéki politikus, köztük Hadházy Ákos, Tordai Bence, Szabó Tímea, Fekete-Győr András, Orosz Anna, Hajnal Miklós, Jámbor András, Arató Gergely, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is.

A demonstráció végén a tüntetők egy csoportja a Fidesz székháza elé vonult, de a Lendvay utca mindkét oldalát a rendőrség lezárta.

A diáktüntetés résztvevőinek egy csoportja és rendőrök a demonstráció végén a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2023. május 19-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

BRFK közlése szerint a tüntetők szándékosan provokálják a rendőröket, de a rendőrsorfal visszatartja az agresszív résztvevőket. Mint írták, a jogellenes gyűlés résztvevői a Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat és megpróbálták áttörni azt, közben palackokat és vascsavarokat is dobáltak, a rendőröket folyamatosan verbálisan is provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.

A diákok a rendezvényen bejelentették: 

május 30-án folytatják a megmozdulásokat, és június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában