Ukrán válság

2023.05.21. 07:36

Biden: Zelenszkij megígérte, hogy nem vetik be az F-16-os vadászgépeket oroszországi célpontok ellen

552. napja pusztít a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A pusztítás nyomait nézi egy nő egy megsemmisült tetőtéri lakásban a társasházat ért orosz légitámadás után Kijevben a 2023. május 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Cikkünk frissül!

Az Egyesült Államok újabb katonai segítséget jelentett be a Biden-Zelenszkij találkozóval egy időben

Az Egyesült Államok újabb 375 millió dollár  (mintegy 130 milliárd forint) értékű katonai segítséget küld Ukrajna számára lőszerek és egyéb felszerelés formájában - közölte a Fehér Ház vasárnap.

Az újabb szállítás bejelentése egybeesett Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójával, amelyet Japánban a G7-csoport csúcstalálkozójának keretében tartottak. Ezen az amerikai elnök megerősítette az amerikai kormány elkötelezettségét Ukrajna további támogatása iránt, és kifejezte készségét a katonai támogatás folytatására is, hogy kielégítsék Ukrajna azonnali harctéri szükségleteit.

 

Az amerikai-ukrán államfői megbeszélésen szóba került ukrán pilóták kiképzése F-16-os, negyedik generációs harci repülőgépek kezelésére, amelybe az Egyesült Államok is beleegyezett. Ugyanakkor azt az ukrán kérést, hogy repülőgépek formájában is küldjenek segítséget, Washington egyelőre nem teljesíti.

 

Az ukrán légvédelem megerősítését ugyanakkor mindketten fontosnak mondták, és Joe Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok - több más G7 országgal közösen - segítséget nyújt a háborúban lerombolt ukrán energiainfrastruktúra újjáépítéséhez, valamint ahhoz is, hogy Ukrajna képes legyen teljesíteni az euroatlanti integráció feltételéül szabott reformokat.

Joe Biden: Zelenszkij megígérte, nem vetik be az F-16-os vadászgépeket oroszországi célpontok ellen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy nem vetik be az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket oroszországi célpontok ellen - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a hirosimai G7-csúcstalálkozó végén.

Zelenszkij egyértelműen megígérte, hogy nem fognak velük orosz légtérbe behatolni 

- mondta Biden még Japánban a csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai elnök elvileg megadta az engedélyt az Egyesült Államok által gyártott F-16-os vadászgépek Ukrajnába szállításához a szövetségi együttműködés keretében, mivel véleménye szerint megváltozott a katonai helyzet a háborúban álló országban.

Biden világossá tette: ha az ukrán csapatok sikeresen előre tudnak jutni a fronton, akkor előállhat olyan katonai helyzet, amelyben nagyobb hatósugarú fegyverekre lesz szükségük, mint amilyenekkel jelenleg rendelkeznek.

Hozzátette azt is, hogy egy jövőbeli orosz-ukrán békemegállapodás esetén az F-16-os vadászgépek növelhetik Ukrajna vezetésének önbizalmát arra az esetre, ha az orosz csapatok ismét megtámadnák az országot.

A G7 vezetői "rendíthetetlen egységet" mutattak Ukrajna támogatásában

A világ hét vezető ipari demokráciájának (G7) vezetői hirosimai csúcstalálkozójukon "rendíthetetlen egységet" mutattak Ukrajna támogatásában az orosz haderővel szembeni védekezésében - közölte vasárnap a vendéglátó ország kormányfője.

A G7 országcsoportba Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok és mint blokk az Európai Unió tartozik.

Kisida Fumio a háromnapos fórum vége utáni beszédében kiemelte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes jelenléte a vezetők találkozóján segített "határozott üzenetet" küldeni a világnak. Kifejtette: "Úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy jelentőséggel bírt". Ugyanis ezek az országok nem tűrik el a status quo egyoldalú, erőszakos megváltoztatására irányuló kísérleteket - "bárhol is legyenek azok a világon" - tette hozzá.

A G7-ek vezetői vasárnap közleményt adtak ki, amelyben vállalták, hogy támogatják Ukrajnát mindaddig, amíg az országnak szembe kell néznie Oroszország törvénytelen agressziójával.

BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; SUNAK, Rishi; MICHEL, Charles; SCHOLZ, Olaf; ZELENSZKIJ, Volodimir; KISIDA, Fumio; TRUDEAU, Justin; MACRON, Emmanuel
Hirosima, 2023. május 21. Gianluigi Benedetti, Olaszország japán nagykövete, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán, Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én. MTI/EPA/G7 Hirosima
Fotó: -

Kisida beszédében utalt azokra a jelzésekre, amelyeket Moszkva az elmúlt hónapokban adott, és kijelentette, hogy a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés "tűrhetetlen". A G7-országok azt az "eszményt" követik, hogy a világot meg kell szabadítani a nukleáris fegyverektől - szögezte le.

"Az álom különbözik az ideáltól. Az ideálok megvalósíthatók" - mondta a japán vezető. "Mi mindannyian Hirosima polgárai vagyunk", és békére vágyunk - mondta Kisida, aki maga is a világ első atombomba sújtotta városából származik. "Ha a Föld mind a nyolcmilliárd lakosa Hirosima polgára volna, akkor nem volna atomfegyver ezen a bolygón. Ebben szilárdan hiszek" - tette hozzá.

A japán kormányfő kitért Kínára is, hangsúlyozva, hogy a G7 megerősítette a szabályokon alapuló szabad és nyitott nemzetközi rend fenntartásának fontosságát. Elmondta, hogy a csoport kész konstruktív és stabil kapcsolatokat kiépíteni Kínával, annak ellenére, hogy Peking mindent elkövet térségbeli katonai befolyásának növelése érdekében.

Felszólította Pekinget, "felelősségteljes" tagja legyen a nemzetközi közösségnek, mert egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Peking megpróbálja elmélyíteni katonai együttműködését Moszkvával, hogy így együtt szálljanak szembe az Egyesült Államok és a nyugati demokráciák uralta globális renddel.

A regionális biztonsági fronton Kisida beszámolt arról, hogy a G7 elítélte Észak-Koreát rakétakísérletei miatt, különösen, hogy ezek mind ENSZ-határozatokba ütköznem és számuk az utóbbi időben megsokszorozódott. Felszólította Phenjant, hogy teljesen hagyjon fel a nukleáris fegyverek fejlesztése programjával.

A hirosimai csúcstalálkozóra meghívott Zelenszkij vasárnap külön kétoldalú megbeszélést folytatott az amerikai elnökkel. Joe Biden támogatásáról biztosította a Kijev által kért közös nemzetközi erőfeszítést, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki F-16-os vadászgépek vezetésére. Továbbá közölte, hogy újabb, 375 millió dolláros katonai adományt, tüzérségi és páncélozott járműveket is tartalmazó segélyről döntött kormánya.

Zelenszkij a nap folyamán a japán miniszterelnök kíséretében virágcsokrot helyezett el a hirosimai békeemlékparkban az áldozatoknak állított emlékműnél. Egyben találkozott olyan államok vezetőivel, mint Olaszország, Nagy-Britannia, India, Franciaország és Németország.

 

Az ukrán politikus Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel találkozva ígéretet kapott aknamentesítési felszerelésre és más segítségre is. Szöul ellátja majd Kijevet a nagyon szükséges szállítmányokkal, köztük mentőautókkal a hadsereg számára - számoltak be a dél-koreai televíziók az elnöki hivatalra hivatkozva. Ez volt az első találkozó a két elnök között azóta, hogy Oroszország 15 hónappal ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

 

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap Hirosimában azt mondta, hogy ideje megreformálni mind az ENSZ Biztonsági Tanácsát, mind pedig a Bretton Woods-i rendszert, amely annakidején szabályozta a világ legerősebb ipari hatalmainak kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatait, hogy utóbbi "igazodjon a mai világ realitásaihoz".

Kifejtette: mindkét intézmény az 1945-ös hatalmi viszonyokat tükrözi, és korszerűsítésre szorul. "A globális pénzügyi struktúra elavult, diszfunkcionális és igazságtalan lett" - mondta. "A COVID-19 világjárvány és az ukrajnai orosz invázió okozta gazdasági sokkokkal szemben nem tudta betölteni alapvető funkcióját, a globális biztonsági hálót."

Ukrán miniszterhelyettes: az ukrán csapatok félig körbezárták Bahmutot

Az ukrán védelmi erők félig körülzárták a Donyeck megyei Bahmutot, hogy lehetővé tegyék az orosz csapatok megsemmisítését a városban - jelentette ki Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes vasárnap a Telegramon.

 

Az orosz erők nem tudták körbezárni Bahmutot, és elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét. Vagyis csapataink a város peremvidékén a szárnyak mentén történő előrenyomulása, amely még mindig tart, nagyon megnehezíti az ellenség megmaradását a városon belül. Csapataink félig bekerítették a várost, ami lehetőséget ad az ellenség megsemmisítésére. Ezért az orosz erők a város általuk ellenőrzött részén védekezésre kényszerülnek 

 

- fejtette ki a miniszterhelyettes. Maljar emlékeztetett arra, hogy az ukrán erők tartják magukat Bahmut javarészt ipari létesítményekből álló városrészében.     

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője vasárnap az ukrán köztévének nyilatkozva, közölte, hogy az orosz erők csapásai lényegében a földdel tették egyenlővé Bahmutot, ennek ellenére az ukrán csapatok továbbra is tartják állásaikat a város délnyugati részén. Megjegyezte, hogy mivel a várost az oroszok elpusztították, Oroszország a regionális központnak számító Bahmut elfoglalása esetén sem szerez semmilyen katonai vagy politikai előnyt. A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők megpróbálnak "nyomást gyakorolni a szárnyakon az orosz csatatokra, nem hagyni neki nyugalmat és ha lehet, ellentámadást intéznek".

Cserevatij egy rádióinterjúban reagált Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítójának a város állítólagos teljes elfoglalásáról szóló nyilatkozatára. Magyarázata szerint ez Prigozsinnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy a lehető leghamarabb kivonja zsoldosait a lerombolt városból, amelyet az ukrán erők jó eséllyel teljesen körülzárhatnak. Szombaton a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin közzétett egy videót, amelyet Bahmut központjában, a vasútállomás közelében vettek fel. Ebben azt mondta, hogy zsoldosai állítólag teljesen elfoglalták a várost, május 25-én átadják a  település fölötti ellenőrzést az orosz védelmi minisztérium katonáinak és távoznak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kiemelte: az ukrán védelmi minisztérium cáfolta Bahmut orosz megszállását, hangsúlyozva, hogy az ukrán katonák több létesítményt is ellenőrzésük alatt tartanak a városban.

"A harcok folytatódnak, számos épületet tartunk ellenőrzésünk alatt a városban" - mondta Cserevatij, hozzátéve, hogy "valójában a Wagner-csoportot az ukrán erők szétverték" Bahmutban.

Több száz milliós új amerikai katonai támogatást kap Ukrajna

Joe Biden amerikai elnök vasárnap bemutatta az Ukrajnának szánt 375 millió dolláros katonai segélycsomagot, és biztosította Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Ukrajna védelmének megerősítése érdekében az Oroszországgal vívott háborúban.

Az amerikai elnök a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozóján jelentette be az újabb adat katonai szállítmányt, amely lőszert, tüzérséget és páncélozott járműveket tartalmaz.

A bejelentésre közvetlenül azután került sor, hogy az Egyesült Államok elnöke engedélyezte a szövetségeseknek, hogy az amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőiket elküldjék Ukrajnába a frontra.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Volodimir Zelenszkij a G7-ek támogatását kérte a kijevi béketervhez

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap globális támogatást kért Kijevnek az ukrajnai orosz háború befejezésére irányuló tervéhez, és azt mondta a világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) vezetőinek, hogy az abban foglaltak az "észszerűség nyilvánvaló kifejezése".

Zelenszkij, aki személyesen vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján Japánban, az elmúlt hónapokban azt népszerűsítette, amit kormánya "béketervként" hirdet.

A csoport vezetőihöz intézett beszédében, amelynek szövege felkerült az elnök honlapjára, azt mondta: "még egy elv, a racionalitás, amely egyesít bennünket".

Hangsúlyozta: 

mindig gyakorlatilag az értékeink védelmében cselekszünk. Az ukrán béketerv pedig a racionalitás nyilvánvaló kifejeződése. Köszönöm, hogy támogatják tervünket.

Zelenszkij a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a tervet a G7-ek vezetőinek a hirosimai csúcstalálkozón ismertette.

Telegram üzenetküldő alkalmazásán azt írta: "Úgy dolgoztuk ki a béketervet, hogy annak minden egyes pontja mögött ENSZ-határozatok álljanak. Úgy, hogy a világon mindenki kiválaszthatja azt az utat, amellyel hozzá tud járulni. Japántól az arab országokig, Európától Latin-Amerikáig támogatókra talál a béketervünk".

Zelenszkij sürgette a nyugati szövetségeseket és más országokat, hogy mind gazdasági, mind katonai intézkedésekkel támogassák Kijevet, miközben Oroszország 15 hónapja tartó háborúja elhúzódik.

Az ukrán államfő vasárnap megerősíteni látszott a kelet-ukrajnai Bahmut elvesztését, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e.

Azt hiszem, nem

 - mondta Joe Biden amerikai elnökkel Japánban folytatott találkozója előtt. 

Mára Bahmut csak a szívünkben van. Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi

 - tette hozzá.

Korábban hírügynökségek szavait úgy értelmezték, a város elesett. Az ukrán elnök szóvivője azonban később a Facebook-oldalán azt írta, hogy Zelenszkij nem erősítette meg, hogy az orosz erők elfoglalták az ostromlott várost. Szergej Nyikoforov szerint Zelenszkij kijelentésével cáfolta Bahmut elfoglalását.

Oroszország szombaton azt állította, hogy teljesen elfoglalta a szétzúzott kelet-ukrajnai várost, ami, ha igaz, a 15 hónapja tartó háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét jelentené.

A nagyrészt földdel egyenlővé tett város elleni támadást a Wagner orosz zsoldoscsoport csapatai vezették, amelynek irányítója, Jevgenyij Prigozsin korábban azt mondta, hogy csapatai végül kiszorították az ukránokat a városon belüli utolsó lakott területről.

Kijev korábban tagadta Prigozsin állítását.

Putyin gratulált, az ukránok tagadnak

Ahogy azt korábban írtuk, az orosz Wagner zsoldoscsoport bejelentette, hogy elfoglalták Bahmutot, amihez Putyin orosz elnök is gratulált, és kitünteti a harcolókat - jelentették orosz hírügynökségek.

Az ukrán hadsereg mindeközben  visszautasította Prigozsin állítását, és azt mondta, hogy csapatai tovább folytatják a harcot Bahmutban – írja az Origo a The Guardian alapján.

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2023. május 20-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6271 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5989 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2023. május 20-án Budapestre vonattal nem érkezett senki.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában