Ukrán válság

2023.05.22. 05:53

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű áramellátását

Már 453. napja pusztít a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) delegációjának tagjai 2023. március 29-én az orosz irányítású dél-ukrajnai Zaporizhzsja atomerőműben

Forrás: AFP

Fotó: Andrey Borodulin

Német hírszerzés: nem láthatók felbomlás jelei Vlagyimir Putyin rendszerében

Tizenöt hónappal az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindultát követően sem láthatók felbomlás jelei Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerében - jelentette ki hétfőn Bruno Kahl, a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke.

A német külföldi hírszerzés vezetője a berlini Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémián (BAKS) tartott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy - például a hadianyagszállításokkal kapcsolatos - szórványos bírálatokat leszámítva nincsenek a rendszer ingadozására, vagy összeomlására utaló jelek sem, bár ezt nem lehet teljesen kizárni.

Oroszország továbbra is képes hosszú távon háborút folytatni egyre újabb, frissen toborzott katonákkal

- fejtegette Kahl. Mindez igaz a hadiiparra és lőszerellátásra is. Mint mondta, e tekintetben szó sincs gyengeségről, vagy a tevékenységek esetleges összeomlásáról. Mindazonáltal vannak gyengeségek és meglepetések is, például, ami a hadsereg teljesítőképességét illeti. Azonban, ha a Nyugat felhagy Ukrajna szervezett támogatásával és védelme megszervezésével, Putyin stratégiája, miszerint időre és mennyiségre játszik, beválhat.

Kérdésre felelve, hogy a BND mikortól tudta, hogy Oroszország támadni készül, Kahl elmondta, hogy "mintegy 14 nappal a háború kezdete előtt olyan jelenségeket figyelhettünk meg, amelyeket nem lehetett másképp értelmezni".

Az ukrajnai orosz hadművelet 2022. február 24-én indult.

Kahl egyben visszautasította azokat a bírálatokat, miszerint az amerikai és brit hírszerzés sokkal korábban számolt a támadással, mint a német partnerszervezet.

Kahl szerint Putyin a döntést a támadásról számos olyan tényező alapján hozta meg, "amely nem a rakéták és harckocsik számolgatásának" függvénye volt.

Washington: a Wagner Malin keresztül próbál hadfelszereléshez jutni

A Wagner orosz magánhadsereg Malin keresztül próbálja beszerezni az ukrajnai harcokhoz szükséges hadfelszerelést - közölte Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a zsoldoscsapat a tranzakciókhoz kész hamis dokumentumokat is szolgáltatni.

Vannak arra utaló jelek, hogy a Wagner külföldi forrásokból próbál fegyverrendszerekhez jutni és ezeket Malin, mint harmadik országon keresztül igyekszik átszállítani

- mondta Miller.

Még nem láttuk jelét annak, hogy ezek a beszerzések véglegesítve lennének, vagy végrehajtották volna őket, de szorosan nyomon követjük az eseményeket

- tette hozzá.

Miller felidézte, hogy Washington több olyan személyt és szervezetet helyezett szankciós listára, akik és amelyek támogatják a Wagner katonai tevékenységeit.

A mali junta egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Josep Borrell: senki sem akar jobban békét Ukrajnánál

Mindenki azt kívánja, hogy az ukrajnai háború minél előbb véget érjen, az egyedüli, aki ezt nem akarja, az Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ukrajnánál senki sem akarja jobban a békét, ezért támogatnunk kell Volodimir Zelenszkij elnök igazságos békére vonatkozó formuláját

– jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselõje sajtóértekezletet tart az Európai Unió külügyminisztereinek informális találkozója után Stockholmban 2023. május 13-án
Fotó: Christine Olsson / Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Borrell felhívta a figyelmet, hogy aki a béke mellett van, nem kezelheti egy diplomáciai szinten az agresszor államot a megtámadott országgal, mert ez olyan békéhez vezetne, amely nem lenne igazságos és méltányos, és amely nem garantálná az ukrajnai emberek jogait.

A főképviselő szerint továbbá az ukrán védelem sikere és eredményei nem csak az ukrán katonák és a lakosság bátorságától függnek, hanem attól is, hogy milyen ütemben áll a lőszer és fegyver rendelkezésükre, ezért az uniós katonai támogatásnak szükségszerűen folytatódnia kell.

A késlekedő szállítmányok elveszett emberéleteket eredményeznek nap mint nap. Itt nem pénzről van szó, hanem emberéletekről, ezért arra kérek minden tagállamot, hogy gyorsítsák fel a szállításokat, és vegyenek részt az Ukrajnába szállítandó lőszerek közös beszerzésére irányuló munkában

– hangsúlyozta Borrell.

A főképviselő arra is felszólította a tagállamokat, hogy vessenek véget az Oroszország ellen már hatályban lévő szankciók kijátszásának, mert ellenkező esetben a büntetőintézkedéseik hatása gyengülni fog. A tanácskozáson a külügyminisztereknek egyelőre nem sikerült az ezzel összefüggő legújabb szankciócsomagról egyezségre jutniuk.

Borrell arról is beszámolt, hogy a találkozón a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei is részt vettek, velük a térségben tapasztalható orosz befolyásról tanácskoztak. Üdvözölte ezen országok némelyikének "bátor és stratégiai döntését" miszerint teljes mértékben igazodnak az uniós külpolitikához és az Oroszország elleni szankciórendszerhez. Rámutatott, továbbá Szerbia túl szoros kapcsolatokat tart fent Moszkvával "ami nem egyeztethető össze az EU-csatlakozási folyamattal."

Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok, károsak lehetnek saját nemzeti érdekeikre, hiszen mindannyiunk célja, hogy előrelépjünk a bővítési folyamatban. Világos üzenetet küldtünk, hogy ragadják meg a lendületet, amelyet Ukrajna gyors előrehaladása teremtett, és amellyel nekik is lépést kell tartaniuk

– jelentette ki az uniós főképviselő.

Az oroszok szerint ukrán, az ukránok szerint orosz csoport támadt Oroszország területen

"Az ukrán fegyveres erők egy diverzáns- és felderítőcsoportja hatolt be a Grajvoroni járás területére. Az orosz fegyveres erők a határőrséggel, az FSZB-vel (a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal) és az orosz nemzeti gárdával együtt megteszik a szükséges intézkedéseket az ellenség visszaverésére" - közölte hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján és további részleteket ígért az ügyben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Mint mondta, a helyi biztonsági erők elegendő eszközzel rendelkeznek a behatolók kiszorítására.

Peszkov szerint az akció célja, hogy minimálisra csökkentse a Bahmut elvesztése okozta politikai hatást Ukrajna számára. Az augusztus óta ostromlott város bevételéről vasárnap tett bejelentést az orosz védelmi tárca.

Az RT orosz állami hírportál helyi hivatalos forrásokra hivatkozva közölte, hogy a behatolók elfoglalták Gora-Podol község kultúrházát, ahol bekerítették őket. A beszámoló értelmében megsemmisítették a behatoló csoport több haditechnikai eszközét és több támadó elmenekült. Az RT szerint az akció mögött az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) áll.

A TASZSZ hírügynökségnek az orosz katonai tárcára hivatkozó háttéranyaga szerint az Oroszország által Ukrajnától újonnan elcsatolt négy régióban rendszeresek az ukrán diverzánsakciók. Orosz területre, Brjanszk megyébe március 2-án törtek be fegyveresek, és meggyilkoltak két férfit, valamint megsebesítettek egy gyereket. Putyin a történteket terrorcselekménynek minősítette akkor.

 

Az amerikai finanszírozású Szabadság Rádió a híroldalán közölte, hogy a támadás végrehajtóiként az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezetek jelentkeztek.

 

Az ukrán fél azonban a hír kapcsán közölte: kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok hajtottak végre támadásokat hétfőn Oroszországnak az Ukrajnával határos belgorodi területén.

"Igen, ma az Oroszországi Föderáció állampolgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és az Orosz Szabadság Légiója hadműveletet indított a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítására a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítására. Ezzel egyfajta biztonsági zónát akarnak létrehozni az ukrán polgári lakosság védelmére" - magyarázta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán közszolgálati televízióban.

Az Orosz Önkéntes Hadtest, amelynek tagjai azt állítják, hogy Ukrajna oldalán harcolnak, valamint az Orosz Szabadság Légió Telegram-csatornájukon közölték, hogy "felszabadították Kozinka falut Oroszország belgorodi területén. Hozzátették, hogy bevonultak a régióban lévő Grajvoron településre is, és arra szólították fel az orosz határ menti régiók lakóit, hogy maradjanak otthonukban, és ne álljanak ellen - emlékeztett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű áramellátását

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot - közölte hétfőn az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat.

A közlemény szerint az orosz erők reggeli légitámadása ellenére Ukrajna energiarendszere stabilan működik, a megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények fedezésére. Ugyanakkor a keleti országrészben, Dnyipro város közelében megrongálódott több nagyfeszültségű vezeték, emiatt leállt a régió egyik nagy teljesítményű erőműve, valamint számos alállomás és elosztórendszer. Emiatt a zaporizzsjai fogyasztóknál átmenetileg nem volt áram, de a szakemberek tartalékrendszerekkel már helyreállították a fogyasztók áramellátását.

"Most már elegendő áram áll rendelkezésre a fogyasztói igények fedezésére, de az esti órák egyensúlyának fenntartásához gazdaságos áramfogyasztásra van szükség" - figyelmeztetett a vállalat.

Donyeck orosz vezetője szerint megkezdődött Bahmut aknamentesítése

Megkezdődött az előzetes aknamentesítés az orosz hadsereg által elfoglalt Bahmutban - közölte Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai Donyecki terület Moszkva által megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióval.

 

Pusilin szerint nagyon aprólékos és nehéz munka vár a tűzszerészekre, tekintettel a "felszabadított" Donyeck megyei városban lezajlott harcok léptékére. Elsőrendű feladatnak nevezte azoknak a helyeknek az ellenőrzését, ahol civilek tartózkodhatnak. Közölte, hogy az orosz fegyveres erők folytatják az előrenyomulást Marjinka és Avgyijivka körzetében.

 

Jevgenyij Prigozsin, a város bevételében kulcsszerepet kapott Wagner magánhadsereg alapítója a sajtószolgálata által a Telegramon közzétett hangüzenetben megerősítette, hogy megkezdődött az aknamentesítés. Közölte, hogy a város nyugati határán védvonalat építettek ki. Bejelentette, hogy a Wagner fegyveresei május 25. és június 1. között ki fognak vonulni Bahmutból

Azt javasolta az orosz védelmi tárcának, hogy ha hiány lépne fel, a Wagner embereinek pótlására állítson fegyverbe tábornokokat, és szervezzen ezredet belőlük.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" nyugállományú alezredese a Rosszija 24-nek elmondta, hogy a Bahmutból visszavonult ukrán erők Csasziv Jar város védelmére készülnek.

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos orosz Belgorod megye kormányzója közölte, hogy ukrán oldalról több órán át támadtak rakétákkal falvakat. A regionális elöljáró szerint civil sebesülés nem történt, de anyagi kár keletkezett.

Hiányos az ukrán légvédelem

Ukrajna légvédelme nem rendelkezik elegendő eszközzel a nagyméretű ballisztikus rakétacsapások elleni védelemhez - jelentette ki Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az előző napokban Ukrajnát ért rakétatámadások után.

Elit támadó repülőegységet vetnek be az oroszok

Oroszország nagy valószínűséggel új, elit támadó repülőcsoportot hoz létre – írta a brit védelmi minisztérium. A britek szerint a "Storm" kódnevű csoport többféle repülőgéptípusból áll majd, elsődleges feladata a földi támadások végrehajtása lesz.

Kormányzó: drónokkal és rakétákkal támadta az orosz haderő Dnyipropetrovszk megyét

Orosz rakéta- és dróntámadás érte hétfőn hajnalban az ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét, ennek több sebesültje is volt - jelentette be a régió kormányzója, Szerhij Liszak a Telegram hírcsatornán. A zaporizzsjai atomerőműben pedig az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat közlése szerint ismét áramkimaradás volt.

A Dnyipropetrovszk megye elleni támadás következtében nyolcan megsebesültek, közülük hármat kórházban ápolnak - írta a kormányzó.

Liszak hozzátette: az ukrán légvédelem 15 drónt és 4 rakétát lőtt le. A kormányzó a támadásban megrongálódott házakról és autókról képeket is közzétett.

Az ukrán légierő hétfő reggeli közlése szerint egy orosz Szu-35-ös vadászgépet és négy rakétát, továbbá 20 iráni gyártású Sahíd-136/131 típusú drónt lőtt le. A közlemény szerint Oroszország összesen 16 rakétát lőtt ki Ukrajnára.

Vészhelyzeti üzemmódban a zaporizzsjai atomerőmű

A zaporizzsjai atomerőmű oroszok által kinevezett illetékese bejelentette, hogy az erőművet készenléti és vészhelyzeti áramellátásra kapcsolták.

Az Enerhoatom viszont hétfőn arról tájékoztatott, hogy áramkimaradás volt az atomerőműben a külső áramvezeték ágyúzása miatt.

Ez volt a hetedik áramszünet az erőműben az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta - mondta el az Enerhoatom illetékese.

Jurij Malasko, az ukrajnai Zaporizzsjai megye kormányzója arról számolt be, hogy Zaporizzsja egyik létesítményében tűz ütött ki az energiarendszer túlterhelése miatt. Malasko azonban hozzáfűzte: a Zaporizzsjában felmerült energiaellátással kapcsolatos problémáknak nem volt közük az ágyúzáshoz.

A zaporizzsjai atomerőmű néhány kilométerre található a Zaporizzsja megyei Enerhodar városától. Ez Európa legnagyobb atomerőműve. Tavaly február végén, röviddel az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után az orosz erők ellenőrzésük alá vonták. Október végén Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletileg orosz szövetségi tulajdonba vette.

Robbanások voltak Odesszában

Május 21-én későn éjjel, nem sokkal azután, hogy a dél-ukrajnai régiókban bekapcsolták a légiriadó-szirénákat, több hangos robbanást jelentettek Odessza és Zaporizzsja térségében. A helyi Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy szintén robbanások voltak Dnyipró és Harkov környékén is. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

Afrikai vezetők folytatnak béketárgyalásokat

Hat afrikai vezetőből álló delegáció tárgyal Kijevvel és Moszkvával, amely a remények szerint "békefolyamatot kezdeményez" a tárgyalások közvetítésében közreműködő szakértő szerint.

Jean-Yves Ollivier azt mondta az Associated Pressnek, hogy az afrikai vezetők azt a kényes kérdést is feszegetik, hogy miként lehet kifizetni a szigorúan szankcionált Oroszországot a műtrágyaexportért, amelyre Afrikának égetően szüksége van.

A nemzetközi tárgyaló fél, aki hat hónapja dolgozik a tárgyalások összefogásán, azt mondta, megvitatják az ezzel kapcsolatos további gabonaszállítmányok Ukrajnából való kiutazásának megkönnyítését és további fogolycserék lehetőségét is. Azt mondta, hogy a tárgyalások valószínűleg a jövő hónapban kezdődnek.

Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij megállapodott abban, hogy vendégül látják Dél-Afrika, Szenegál, Egyiptom, a Kongói Köztársaság, Uganda és Zambia elnökeinek delegációját.

A tárgyalásokat az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ, az Afrikai Unió és Kína is jóváhagyta – tette hozzá Ollivier.

A Wagner-csoport kivonul Bahmutból

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője közölte, hogy csapatai a kelet-ukrajnai Bahmut város teljes területét elfoglalták. "A Wagner nem tett előrelépést. A Wagner ma nem foglalt el semmilyen területet. Elfoglaltuk az összes területet, amit ígértünk, az utolsó centiméterig" - mondta Jevgenyij Prigozsin a Telegram üzenetküldő alkalmazásban készített hangüzenetében. Azt mondta, erői még ezen a héten elhagyják a várost.

Mint kijelentettük, átadjuk pozícióinkat Oroszország Védelmi Minisztériumának, és május 25-én elhagyjuk a konfliktusövezetet.

Prigozsin állítása szerint erői átvették az irányítást Bahmut felett, de az ukrán hadsereg ezt cáfolta.

Több mint 12 ezren érkeztek vasárnap Magyarországra

 Magyarország területére 2023. május 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5543 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7324 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 21-én 93 ember, köztük 41 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában