Mindennek az alja

2023.04.09. 12:37

Főrabbi a széderestről: nem jutok szóhoz

Zsidó vezetőként egy asztalhoz ülni egy olyan politikussal, aki a világégés legrosszabb napjait idézte meg és azóta még bocsánatot se kért a zsidó néptől, az bűn, mindennek az alja - mondta Róna Tamás főrabbi.

Gyöngyösi Márton, Heisler András és David Pressman az amerikai nagykövetségen

Forrás: az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldala

Nem jutok szóhoz

 – először így kommentálta a Mandiner megkeresésére Róna Tamás főrabbi azt a hírt, miszerint David Pressman amerikai nagykövet többek között a Jobbik – Konzervatívok elnökének, Gyöngyösi Mártonnak a társaságában ünnepelte a pészah első estéjét egy kóser vacsorával. Erről mind Gyöngyösi, mind Pressman posztolt a közösségi médiában. A vacsorán jelen voltak még a Magyarországi Zsidó Hitközség Szövetsége (Mazsihisz) képviselői, köztük Heisler András elnök is.

Emlékezetes, hogy a most kipában tetszelgő európai parlamenti képviselő, pártelnök még országgyűlési képviselőként arról szónokolt a parlamentben, hogy 

pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Sebek szakadnak fel

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnöke úgy véli, az, hogy a Mazsihisz elnöke és Gyöngyösi együtt vettek részt egy ilyen eseményen, "alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget". A főrabbi egyenesen úgy fogalmazott: 

Olyan sebek szakadnak fel ezzel, amiknek nem lenne szabad, s mély fájdalom járja át azokat, akik átélték a holokauszt tragédiáját, a családtagokat, minden magyar zsidót és olyan jó érzésű honfitársainkat, akik elítélik az antiszemitizmust. 

„Éppen a széderestén, pészah, azaz a rabságból a szabadságba való eljutás ünnepén történik ez, pedig Egyiptomból kifele, nem pedig vissza kellene menni. Nem túlzás, ha azt mondom: zsidó vezetőként egy asztalhoz ülni egy olyan politikussal, aki a világégés legrosszabb napjait idézte meg és azóta még bocsánatot se kért a zsidó néptől, az bűn, mindennek az alja.”

A Mandiner teljes cikkét itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában